Rybáři vypustí do Kamenice desítky tisíc malých lososů ze Švédska

6. květen 2013

Jednou z velkých záhad přírody je pravidelný návrat lososů z moří k pramenům řek. Lososi urazí tisíce kilometrů proti proudu, aby se mohli vytřít na místech, kde se sami zrodili. Přehrady a jezy ovšem už dávno přírodní cyklus zničily a lososi vymizeli. V národním parku Českosaské Švýcarsko ale ryby vysazují uměle a dnes do řeky Kamenice opět vypustí desítky tisíc malých lososů.

„Koukej, takhle jich pár nabereme, aby se moc nevylekali, pomalu. A už plavou,“ ukazoval loni svému synovi jeden z návštěvníků. Desítky tisíc malých lososů ale nejsou zadarmo a na nákup můžou přispět lidé pomocí dárcovské SMS:

„Nikdy jsem na nic nepřispěl, tak mi přišlo dobré přispět zrovna na lososy.“
„No kvůli přírodě, kvůli dětem, aby tady jednou něco zůstalo.“

A to je hlavní důvod celé akce. Vrátit do řek a potoků na severu Čech původní rybu. Snaha rybářů a lidí z národního parku už má konkrétní výsledky. Z moře se totiž vrací do řeky Kamenice vytřít první lososi.

„Zaznamenáme třeba na Edmundově soutěsce takových deset patnáct lososů ročně, ale ve skutečnosti jich bude mnohem víc; nejsou dobře vidět,“ vysvětluje Tomáš Salov z národního parku.

Dnes proto vypustí rybáři spolu s veřejností u Dolského mlýna na Děčínsku další desítky tisíc malých lososů. Lososí plůdek si ale musí nejdříve na kamenickou vodu zvyknout.

„Nechá se pytel ve položený vodě, pak se smíchá s vodou, co je v řece, a pomalinku se rozlévá do kýblů a roznáší se po řece,“ popisuje rybář Jan Honzík.

Dnes po deváté hodině tedy řeka Kamenice vysloveně ožije. A je dobře, že podobně jako lososi si cestu na jejich vypouštění postupně našly desítky lidí.

autor: bach
Spustit audio