Ruší se další opatření proti šíření koronaviru, ve většině Česka už není nutné nosit roušky

1. červenec 2020 12:24

Nošení roušek není od 1. července ve většině Česka povinné, přestala platit nařízení nosit je uvnitř budov nebo v hromadné dopravě. Lidé je plošně musí mít už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Uvolňují se i další opatření proti šíření koronaviru, v některých regionech ale omezení zůstávají.

Zakrývání nosu a úst zůstává povinné plošně jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. V celém Moravskoslezském kraji a také v Praze na vnitřních hromadných akcích, kde je víc než 100 lidí.

V Moravskoslezském kraji roušky také dál nosí třeba kadeřníci, kosmetičky nebo maséři. V hlavním městě roušky zůstávají dál povinné v metru, tam je totiž podle vlády riziko nákazy větší než v jiných dopravních prostředcích.

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku platí ještě přísnější pravidla. Rouška je tam povinná ve všech vnitřních prostorách s výjimkou domova. To platí také pro městskou hromadnou dopravu a i pro auto, pokud v něm cestuje víc lidí, kteří spolu nebydlí.

Ve většině republiky se ale opatření uvolňují. Nově platí, že restaurace nebo bary mohou mít otevřené vnitřní prostory i v noci – doteď měly otevírací dobu omezenou jen do 23 hodin. Ministerstvo ale dál nabádá k dodržování hygienických pravidel, především k časté dezinfekci rukou a také k dobrovolnému dodržování rozestupů.

Rezort varuje před nezodpovědným chováním některých nakažených, kvůli kterému roste počet infikovaných v některých lokalitách. Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo mapu rizikových regionů, kterou bude denně aktualizovat.

Spustit audio

Související