Rumburk řeší denně černé skládky kolem popelnic. Chce proto změnit systém plateb za svoz odpadků

10. srpen 2018

Města ve Šluknovském výběžku mají problém s velkoobjemovými odpadky. Obyvatelé na některých místech totiž často odkládají ke kontejnerům starý nábytek nebo pračky a jiné spotřebiče. Rumburk kvůli tomu chce změnit systém plateb za odvoz komunálního odpadu.

„Každé ráno uklízíme kolem těch tří krizových paneláků, protože tam bydlí taková skupina lidí, kteří to, co vyhazují, neodvezou na sběrný dvůr,“ vypráví parťák technické služby Rumburk Pavel Soběhrad a pokračuje: „Dělají to takovým stylem, že třeba otevřou okno a vyházejí to ze 7. patra.“

„Zhruba před tři čtvrtě hodinou, vedle Lužanů, to znamená v centru města, celá ložnice vyhozená. Někteří občané nemají ani popelnici,“ dodává Soběhrad.

To by se teď ale mělo změnit. Vedení města připravuje změnu systému plateb za svoz komunálního odpadu.

Teď si lidé v Rumburku kupují svozové známky na popelnice a neplatí za osobu jako v okolních městech. „Připravujeme změnu vyhlášky, připraví si to noví zastupitelé s tím, že my jim připravíme podklady,“ říká nezávislý místostarosta Alois Kittl.

„Kde to ti lidé berou? Například když je někdo vystěhován, jde jeho nábytek zkratkou oknem ven, a pak jsou tu skupiny lidí, kteří pro ten binec jezdí do Německa,“ vysvětluje Kittl.

Podobné problémy mají i další města v okolí

Stejné problémy má i nedaleký Jiříkov. „Odpady jsou problém celého příhraničí. V Jiříkově to řešíme tak, že máme dva lidi na veřejně prospěšnou práci, pořídili jsme dvě vozidla a uklízí se pomalu dennodenně. Odpady doplácíme ročně kolem 1,5 milionu,“ konstatuje starosta Michal Maják z hnutí Starostové a nezávislí.

Místostarosta Rumburku i starosta Jiříkova se shodují v tom, že bránit se nelegálním skládkám je velmi těžké – nepomáhají kamery ani fotopasti. Nepořádní občané totiž rychle zjistí, kde jsou nainstalované a umí se jim vyhnout. Města se chtějí na riziková místa zaměřit hlídkovou činnost městských policií.

Spustit audio

Související