Roztomilost outloňů? Jejich domácí chov je krutý, chránit je pomáhá liberecká zoo

30. leden 2018

Liberecká zoo pomáhá zachraňovat kriticky ohrožené outloně váhavé. Dlouhodobě podporuje neziskovou organizaci Kukang Rescue Program, která v Indonésii chrání zvířata.

Noční poloopice z jihovýchodní Asie doplácejí na svůj milý vzhled. Turisti se totiž často chtějí se zvířátkem s očima jak talířky fotografovat. Že mu lovci vytrhali ostré zuby a v zajetí většinou nepřežije, to už ale nevědí.

Víte, že outloň váhavý je jediný jedovatý primát na světě? Tato roztomilá malá poloopice s obrovskýma očima, která spíš připomíná plyšového medvídka, má ve svých loketních jamkách toxin, který si olizuje a má po něm jedovaté sliny. Člověku můžou způsobit anafylaktický šok.

Fotku s outloněm na svém Instagramu zveřejnil slovenský zpěvák Rytmus. „Vypadá to jako krásná, roztomilá fotka z dovolené a právě o to je to hrozivější,“ zdůrazňuje Barbara Tesařová, mluvčí liberecké zoo. „Tím, že známí lidé postují fotky s kriticky ohroženými zvířaty, posilují poptávku. Každý, kdo pojede do jihovýchodní Asie, si bude chtít domů jako suvenýr přivézt podobnou fotku, tím ale dochází k týrání a zneužívání ohrožených zvířat.“

Hahahahhaah #ThajskyPatkaň

Příspěvek sdílel uživatel @ rytmusking,

„Už několik let spolupracujeme s organizací The Kukang Rescue Program, která se jmenuje právě podle kukangu, což je indonéský název pro outloně váhavé,“ vysvětluje Tesařová a pokračuje: „Pomáháme finančně i tím, že na místo posíláme odborníky a dobrovolníky.“

Mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová ukazuje Instagram zpěváka Rytmuse, který se na dovolené vyfotil s outloněm. Působí to jako roztomilý fotosuvenýr z dovolené, důsledek ale může být hrozivý

Když outloni umírají kvůli nevhodným podmínkám

Přímá lidská péče outloňům ve volné přírodě škodí. „Zvířatům, která jsou ulovena, jsou vytržené přední špičáky, aby neporanila majitele a to je vstupní brána infekce. Spousta zvířat umírá na nevhodné podmínky,“ komentuje zooložka Petra Bolechová. O ochraně outloňů se dozvíte více v naučné brožurce, kterou vydal Kukang pro indonéské farmáře.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.