Rozšíření Temelína se dál odkládá. Nový tendr zřejmě ČEZ nestihne letos vypsat

10. duben 2015

Přesně před rokem zrušil ČEZ tendr na výstavbu dvou nových bloků jaderné elektrárny Temelín. Do soutěže se tehdy přihlásily tři nadnárodní společnosti. Dodnes není jisté, kdy a za jakých podmínek firma vypíše nový tendr. Ve hře navíc nemusí být jenom Temelín.

Byla to největší veřejná soutěž v historii Česka. V říjnu 2011, kdy ČEZ předal zájemcům o výstavbu 3. a 4. bloku Jaderné elektrárny Temelín zadávací dokumentaci, všechno vypadalo optimisticky.

„Dvě hlavní kritéria, když to hodně zjednoduším, jsou cenové a technické podmínky. Stavět se začne kolem roku 2017, ale to ukážou ty nabídky, a hotovo by mělo být někdy kolem roku 2023-25,“ řekl tehdy šéf Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Jenže: velké očekávání vystřídalo velké překvapení. Stejný muž o tři roky později, tedy 10. dubna 2014, oznámil, že ČEZ tendr zrušil.

„Představenstvo akciové společnosti ČEZ rozhodlo o zrušení zadávacího řízení na dostavbu 3. a 4. bloku jaderné elektrárny v Temelíně. Toto rozhodnutí však neznamená, že bychom končili projekt dostavby 3. a 4. bloku, na projektu budeme dál pokračovat.“

Důvodem byla podle vedení společnosti ČEZ nepříznivá situace na energetickém trhu. Navíc česká vláda nebyla ochotna výstavbu v Temelíně finančně podpořit. Aby byl projekt výnosný, musela by ho doplatit miliardami korun. Pocítili by to zřejmě i daňoví poplatníci.

Postaví nové bloky vyčleněná firma?

Jednou z variant teď je, že by výstavbu bloků mohla mít na starosti samostatná firma, kterou na to vyčlení ČEZ.

„Varianta, že by to byla čistě státní firma, není úplně mimo hru, ale je trochu upozaděná. Jednodušší je, když ČEZ vyčlení něco do dceřiné společnosti, než kdyby musel to staveniště prodávat státu,“ potvrdil už dříve ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD.

Podle něj by se pak mohl stavět jeden blok v Temelíně nebo v Dukovanech. Společnost ČEZ podle mluvčí Barbory Půlpánové možnost vyčlenění nevylučuje. Není ale jasné, kdy přesně firma nový tendr znovu vypíše.

„Připravuje se na více variant včetně možnosti vyčlenit projekt do samostatné společnosti. Prvním krokem je nyní schválení jaderné strategie vlády a aktualizované Státní energetické koncepce. Není pravděpodobné, že bychom nový tendr na nové bloky spustili letos,“ říká Půlpánová.

Koalice chce mít jasno ještě letos

Vládní koalice nicméně vzkázala, že politicky chce mít o tendru na dostavbu jasno ještě letos. ČEZ by ho tak znovu mohl vypsat v příštím roce. Podle analytika J&T Michala Šnobra to ale neznamená, že se hned poté začne stavět.

„Jestli tendr bude, tak to bude tendr na dostavbu Temelína, a teprve v další fázi někdy později to může být tendr na dostavbu Dukovan. Ta možnost, že se to vyčlení do samostatné společnosti, pak dává možnost, že do toho projektu může vstoupit ať už stát, nebo dokonce cizí investor či developer jaderného bloku,“ upozorňuje Šnobr.

O výstavbu nových bloků v Temelíně se v minulosti ucházely americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Účast v novém tendru plánuje i korejská společnost KEPCO.

Tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín
autor: jbe
Spustit audio