Rozpoznávání obličejů, generování obrázků, strojové učení. Liberecká iQLANDIA představuje principy fungování umělé inteligence

23. březen 2024

Jak funguje umělá inteligence, ukazuje nová expozice v libereckém science centru iQLANDIA. Návštěvníci si v ní můžou vyzkoušet například technologii rozpoznávání tváří, komunikaci s umělou inteligencí nebo tvorbu obrázků na základě zadání.

„Naší ambicí je přiblížit návštěvníkům základní principy toho, s čím už se dneska potkávají,“ přiblížil ředitel science centra Václav Dostál. Výstava má hlavně dát lidem možnost seznámit se s umělou inteligencí přijatelnou formou.

Komunikaci s umělou inteligencí můžou zájemci vyzkoušet v liberecké iQLANDII

Na jednom z exponátů se zájemci například seznámí s tím, jak funguje strojové učení. „Počítač je schopen rozeznávat tvary, které maluji na ten dotykový displej a z databáze obrázků, které má naučené, je schopen s nějakou pravděpodobností určit, co to je za obrázek,“ popsal ředitel Dostál zařízení, které třeba čtyři vlnovky pod sebou vyhodnotilo na 75 % jako oceán a na 16 % jako řeku.

Další technologie v expozici slouží k rozpoznávání obličejů. Ta porovnává nasnímaný obličej návštěvníka s údaji ve své databázi a umí tak určit třeba jeho přibližný věk nebo náladu. „V nákupních centrech a dalších objektech jsou schopni už z toho obrazu analyzovat rizikové jedince, kteří nesou nějaké příznaky. Oni neví, kdo to je, ale ví, že ten člověk stylem chůze, výrazem obličeje či pohybem v prostoru má nějaký algoritmus, který je rizikový,“ nastínil Václav Dostál.

„Vyzkoušíte si pár těch aplikací, do toho světa trochu proniknete, trochu jí poznáte a o to méně se jí budete bát. Motto, které tady je, a které si z toho odnesete, je, že ta umělá inteligence vás nepřipraví o práci, ale připraví vás o ní ten, kdo jí bude umět používat a třeba líp než vy,“ doplnil manažer pro vědu a vzdělávání Petr Desenský.

Expozici o umělé inteligence spolupracovala iQLANDIE s libereckou Technickou univerzitou.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.