Rozhledna Vysoký Sněžník je zavřená. Zamiřte na Drážďanskou vyhlídku

8. květen 2016

Turisty vyhledávaná rozhledna na Děčínském Sněžníku je letos zavřená. Nutně potřebuje opravu. Zatéká totiž do ochozu a vnitřní omítky jsou pokryté plísní. Tisíce turistů, kteří na Sněžník míří, se tak z vyhlídky celou sezonu nepodívají.

„Rekonstrukce. Mohlo by to být dole napsané,“ stěžoval si turista z Polska. Těšil na výhled z rozhledny na Vysokém Sněžníku. Na internetu si informace, že od 2. května se rozhledna opravuje, nevšiml. Podobnou informaci, že na rozhlednu nemohou, teď návštěvníci uslyší po celou sezonu.

Co se bude opravovat, vysvětluje starosta Jílového Miroslav Kalvas: „Vstupní dveře, schodiště, vnitřní omítky a musíme vypravit spáry.“ Radnice už nechala opravit podestu 152 let staré kamenné stavby, letos přijde na řadu vyhlídkový ochoz. Tudy totiž do rozhledny zatéká a uvnitř se drží plíseň.

Revizí prošly i antény, které na rozhledně byly. „Udělali jsme důkladnou revizi a zvážili, které nechat, jsou tu i antény hasičského záchranného sboru,“ vysvětlil starosta. Právě výtěžek ze vstupného a peníze z pronájmu antén na rozhledně umožnili radnici tak velkou rekonstrukci za téměř tři miliony korun, od ministerstva kultury pak město dostalo dvousettisícovou dotaci. Už v loňském roce byly opraveny vstupní portály do podzemí rozhledny za tři sta tisíc korun.

Rozhledna Vysoký Sněžník na Děčínsku

Rozhodnutí uzavřít vyhlídkovou věž z pískovcového kamene na sezonu bylo nutné - od podzimu do jara tu panuje extrémní počasí - nad stolovou horou Sněžník totiž vanou silné vichry až od moře.

Turisté se z ochozů rozhledny podívají nejdříve v září, stejný výhled jim ale může nabídnout Drážďanská vyhlídka, která se nachází kousek pod samotnou kamennou stavbou.

autor: dap
Spustit audio