Rozhledna na Varhošti má tři vyhlídkové plošiny. Je z ní vidět osm zákrutů Labe

23. březen 2021

Na vrchu Varhošť u Litoměřic stojí stejnojmenná rozhledna. Má celkem tři ochozy a z toho nejvyššího, ve výšce 14 metrů nad zemí, se naskýtá kruhový rozhled na České středohoří s Milešovkou i Kletečnou, Hazmburk i Říp, Ústí nad Labem, Litoměřice i na několik zákrutů řeky Labe.

Na Varhošti stály postupně tři rozhledny. Nejdříve turisté využili toho, že na vrcholu rostlo pět dubů. A tak mezi ně postavili konstrukci. Z té se lidé rozhlíželi jedenáct let, až do roku 1902. Pak litoměřičtí turisté přemýšleli o tom, že by to chtělo bytelnou rozhlednu. Architekt připravil tři verze: s vyhlídkou ve 12, 15 a 16 metrech. Ale ani nejlevnější varianta za 100 tisíc korun nebyla pro Klub českých turistů schůdná.

V roce 1927, k 40. výročí Klubu českých turistů Litoměřice, chtěli jeho členové postavit na vrcholu Varhoště alespoň nějakou rozhlednu. Přistoupili tedy na kompromis - postavili čtyřmetrový sokl a na něj desetimetrovou trámovou konstrukci se třemi vyhlídkovými patry. Vydržela do 70. let, pak byla stržena.

V roce 1973 dalo vypracovat projekt na rozhlednu město Litoměřice. Železnou konstrukci vyrobili ve Vítkovických železárnách Chomutov a na původní betonový sokl ji přenesli helikoptérou. Z třech ochozů se návštěvníci rozhlížejí dodnes. Rozhledna stojí ve výšce 639 metrů nad mořem, je vysoká 15 metrů a nahoru vede 68 schodů. Pro zájemce je přístupná po celý rok.

Když je hezké počasí, je seshora krásně vidět do širokého okolí

Kdo se rozhodne na rozhlednu na Varhošti vystoupat, musí počítat s tím, že ho nahoře trochu pohoupá. A někteří se možná budou i trochu bát. Místo bytelných kamenných schodů vedou na vrchol průhledné rošty. Ale když je hezké počasí, je seshora krásně vidět do širokého okolí. Mimo jiné i na řeku Labe a dokonce osm jejích zákrutů.

Spustit audio