Rozhledna na ledvické elektrárně je nejvyšší v celém Česku

Nejvyšší rozhledna v republice je umístěna ve výšce 144 metrů na jedné ze dvou podpůrných věží kotelny nového zdroje v elektrárně Ledvice.

Na této severní věži je prosklená vyhlídka s přístupným venkovním ochozem. Můžete si vybrat, jestli si nahoru vyšlápnete kolem 700 schodů, nebo se vyvezete 28 pater výtahem.

Praktické informace:

GPS: 50°34'39.255"N, 13°46'55.979E

Celková výška: 144 m

Otevírací doba: od úterý do soboty (pouze po telefonické domluvě na čísle 411 102 313)

Výhled: Krušné hory, České středohoří, Bílina, Litvínov, zámek Jezeří, Krupka, Kostomlaty

Přístup na věž je možný jen s průvodcem a s maximálně deseti lidmi ve skupině. Děti musí být starší 6 let, ty mladší 15 let mohou na rozhlednu jen v doprovodu rodičů nebo pedagogů.

Výtahem vyjedete 28 pater, pak váš čeká ještě několik desítek schodů pěšky. Samotnému výstupu na rozhlednu předchází návštěva Informačního centra klasické energetiky, které je jediné svého druhu v České republice, uvidíte například 3D film ze všech provozů elektrárny.

Stejně jako elektrárna, i rozhledna je ve zkušebním provozu, který bude probíhat do srpna, pak se rozhodně o případných změnách v provozním řádu rozhledny.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.