Rozevlátý Tančící dům stojí v Praze na Rašínově nábřeží. Přitahuje pozornost turistů z celého světa

5. říjen 2019

Jméno mu daly dvě nárožní věže, zděná a skleněná. V průběhu projektování byly připodobněny k postavám slavných tanečníků: Freda Astaira a Ginger Rogersové. Tančící dům navrhl Vlado Milunić spolu s Frankem O. Gehrym. Na Rašínově nábřeží u Jiráskova mostu se začal stavět v roce 1994. Po dokončení budova získala nejvyšší ocenění v kategorii designu v anketě amerického časopisu Time.

Na místě Tančícího domu stával dříve dům novorenesanční, který byl v roce 1945 omylem zničen zásahem americké bomby při náletu. O dvacet let později bylo rozhodnuto o zástavbě proluky. Ale až po dalších třiceti letech se začalo stavět.

Na železobetonové konstrukci je připevněno 99 originálních fasádních panelů. Na vrcholu věže nazývané Fred je kopule z trubek potažená nerezovou síťovinou. Říká se jí hlava medúzy. Dům má devět podlaží, místnosti jsou nesymetrické a jejich stěny šikmé. Budova vystupuje z uliční čáry do linie chodníku. Má zpodobňovat hmotu, která se dala do pohybu. Jako naše společnost v listopadu 1989.

Autoři si vysnili „dům plný kultury“ už v roce 1986. Prý na základě přání v sousedství žijícího Václava Havla, který měl představu domu s galerií, knihkupectvím a kavárnou na střeše. Nakonec v roztančené stavbě z roku 1996 vznikly kanceláře. Původní vize se začala naplňovat až s novým majitelem před pěti lety.

Od medúzy je krásný výhled na Prahu

Restaurace v horním patře Tančícího domu je doplněná uměleckými kousky. Z baru v nejvyšším patře je pak možné vyjít na terasu. A z lavičky pod hlavou medúzy se kochat výhledem na Hradčany, Petřín nebo Národní divadlo. Případně opačným směrem na Podolí.

Galerie Tančící dům byla otevřena v roce 2014 a snaží se objevovat a podporovat mladé talentované umělce. Pořádá komentované prohlídky, přednášky a diskuse. A zpřístupňuje veřejnosti tvorbu ‚velkých jmen‘. Například Bořka Šípka či Vladimíra Jiránka. Velký úspěch mezi návštěvníky mají pravidelné retro výstavy.

Výstava Kája Saudek Od aut po ženy potrvá do 27. října 2019, přístupná je od 18 let

V současnosti tu najdete výstavu nazvanou Kája Saudek - Od aut po ženy. Potrvá do 27. října. Ale pozor, přístupná je až od 18 let. Galerie Tančící dům je otevřená denně od 9 do 20 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.