Roudnická cukrárna vsadila na bezlepkové a low-carb cukroví. Lidé si mohou vybrat ze 40 druhů
Pečou tam přes čtyřicet druhů a to všechno bez lepku i bez cukru. Podle majitelky přesto zájem o zdravější laskominy stoupá.
Na mnoha místech v Česku se pekaři a cukráři pustili do pečení prvního cukroví. Seznam objednávek se plní i v malé cukrárně v Roudnici nad Labem. Namísto klasického cukroví tu ale pečou zdravě - vánoční laskominy jsou bez lepku a bez cukru. Pochutnají si tak i lidé, kteří musejí dodržovat nějakou dietu.
„Peče se to na nižší teplotu, než je člověk zvyklý u klasického lepkového cukroví, a to na 160 stupňů, tři a tři minuty po otočení plechu,“ vypráví u vyklepávání pečiva z formiček vedoucí cukrářka Věra Kozlová. Ukazuje, jak se vyrábějí plněné ořechové košíčky. Ty vypadají a voní úplně stejně jako známé vánoční cukroví, rozdíl je ale v jejich složení.
„Používáme výhradně oříškové mouky. Mandlovou, kokosovou, pistáciovou. Všechny recepty jsme si samy vymyslely a vyzkoušely, tak už víme, jak na to,“ vysvětluje majitelka specializované cukrárny Petra Čiháková.
V této cukrárně se rozhodli zaměřit na bezlepkovou a low-carb, tedy nízkosacharidovou verzi cukroví. Spíš než dietní ale Petra Čiháková používá označení zdravější cukroví.
„Může to velká skupina lidí, ať už jsou to diabetici, celiaci, a vlastně i ti, kdo chtějí zhubnout. Ona to vlastně není dieta, ale životní styl,“ popisuje majitelka.
Cukr tu nahrazují sladidlem, které má zhruba sedmdesát procent sladivosti běžného cukru a také nulový glykemický index. Jiné složení mění také chování samotného těsta. „Celkově to těsto lepivé, proto se musí vyvalovat přes fólii. Po upečení je křehoučké,“ vysvětluje cukrářka.
Letos tu upečou na 300 kilogramů low-carb a 100 kilogramů bezlepkového cukroví. Jedinou jeho nevýhodou je podle Petry Čihákové kratší trvanlivost. „S tímto sortimentem surovin musíme začít co nejpozději. Za měsíc musíme zvládnout to, co jiné cukrárny za tři měsíce.“
V Podřipské manufaktuře v Roudnici nad Labem letos pečou už 40 druhů cukroví.
Související
-
Cukrárny už začínají s pečením vánočního cukroví. Zákazníci jsou ochotní si za kvalitu připlatit
V cukrárnách na Děčínsku už začali s výrobou vánočního cukroví. Zájem o ně je podle majitelů cukráren veliký. Zákazníci jsou přitom ochotní si za kvalitu připlatit.
-
Necelý týden do Vánoc cukráři na Mostecku rozvážejí napečené vánoční cukroví
Napilno mají i salony krásy a obchody, kam zásilkové služby ukládají balíky
-
S cukrářem o pečení vánočního cukroví
Hostem ve studiu byl tentokrát cukrář Petr Procházka z cukrárny Adamant v Krupce. Bavili jsmse se ním o vánočním cukroví a všeho, co s ním souvisí.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
ONLINE: Česko pokryl sníh, dálnice ucpaly kolony. Na jihu je kalamita, na Olomoucku zapadly dva autobusy
-
Putování vánočního stromu. Cesta smrku ztepilého z Českolipska na pražské Staroměstské náměstí
-
Los Eura: Češi narazí na Portugalsko, Turecko a vítěze play-off. Hrát budou v Lipsku a Hamburku
-
Robert Fico chce zrušit zvláštní prokuraturu, která vyšetřuje korupci a organizovaný zločin