Romští partyzáni. Zapomenutí hrdinové Slovenského národního povstání

10. září 2020

V souvislosti s 2. světovou válkou si Romy často připomínáme jako válečné oběti. Tentokrát ale zavzpomínáme na jejich hrdinství a zapojení do odboje během Slovenského národního povstání a boje proti nacismu.

Čtěte také

V učebnicích se na Romy zapomíná, oni ale ve Slovenském národním povstání sehráli významnou úlohu. Více autorka dokumentárního filmu Ako som sa stala partyzánkou a pravnučka jednoho z romských partyzánů Vera Lacková:

“O Romech se mluví jen jako o válečných obětech, nebo jak jsou společnosti na obtíž. Nic se neví o tom, že bojovali za svobodu slovenského národa, za naši zem.”

Hrdinové, o nichž se vypráví legendy

Po vypuknutí Slovenského národního povstání mnozí Romové narukovali do povstalecké armády. Po potlačení odporu zůstali v horách jako partyzáni. Jedním z nich byl Anton Facuna – rodák ze Sklabině působil ve slovenské armádě, konkrétně v ružomberském dělostřeleckém pluku. Spolu s ním se zúčastnil bojů na východní frontě. Dále jeho vnuk Ľubomír Facuna:

Čtěte také

“Můj děda byl v odboji, z americké strany, ale to je asi tak všechno, co vím. Zemřel, když mi bylo pět let. V rodině jsme o něm nemluvili.”

Během povstání se o odvážných činech Facuny vyprávěly legendy. Za jeho hlavu byla dokonce Němci vypsaná finanční odměna.

“Nechápu, jak Slováci mohli zapomenout na to, co tu fašisti udělali. To je podle mě neuvěřitelné.”

Rom Ján Lacko také bojoval v SNP za svobodu slovenského národa. Více jeho dcera Malvína Baďanská:

“Otec byl partyzán. Slovenští Němci ho kvůli tomu udali a vyvraždili mu celou rodinu. Matku, děti i manželku.”

Zřejmě pod vlivem negativních zkušeností se Ján Lacko přidal k odboji. Postupně se stal členem řady partyzánských skupin.

“Zůstal sám. Mé nebohé mamince zase zastřelili manžela. Zůstala sama s šesti dětmi a tak si ji vzal. Nakonec jsme ještě přibyly my, tři dcery.”

O život během SNP přišlo až 1400 Romů

Čtěte také

Po vypuknutí povstání Němci zintenzivnili represe vůči romskému obyvatelstvu. Důvodem bylo nejen aktivní zapojení Romů mezi partyzány, ale i obvinění z napomáhání a spolupráce s odbojem. Během SNP přišlo o život zhruba 1400 Romů. Vyjádření Romům poskytla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová:

“V srpnu 1944 jste věděli, že žijete v době, kdy lidský život ztratil svoji cenu. Lidé umírali nejen na frontě, ale trpěli i mimo ni. Navzdory riziku, které si dnes jen těžko dokážeme představit, jste ale v sobě našli sílu a odhodlání a zapojili jste se do boje proti nacismu a fašismu.”

Problematika romského odboje byla dlouhodobě zanedbávaná a dodnes není uspokojivě prozkoumaná. Ředitel Muzea SNP v Bánské Bystrici Stanislav Mičev:

“V mnoha partyzánských oddílech nepopíratelně působili Romové. Čeká nás spousta práce při odhalování osudů jednotlivých bojovníků za svobodu.”

Od roku 2016 připomíná aktivní účast i oběti Romů ve Slovenském národním povstání pamětní deska v Bánskobystrickém Muzeum SNP.

Spustit audio