Rodinám v Mostě pomáhá ze dna takzvané prostupné bydlení

22. prosinec 2014

Přestěhují se z bytů, kde neteče voda a je na zdech plíseň, do normálního bydlení. Aby na nové adrese vydrželi, musí ale splnit řadu podmínek - třeba hledat si práci. Takhle funguje program, kterému se říká prostupné bydlení. V Mostě, kde ho zkoušejí, díky němu už v lepších podmínkách žije deset rodin.

„V bytě neteče teplá voda, to tady téměř v žádném domě v Chanově. Problém je, že v bytě je nedostatečné topení, takže v domě je plíseň, ty byty jsou malý a je tady taky velký nepořádek,“ popisuje Petr Fadrhons z Oblastní charity Most dům na mosteckém Chanově, odkud rodiny chtějí odejít za lepším bydlením.

„Tady v tom bytě bydlela paní, která se klientkou našeho programu prostupného bydlení. Paní byla vždycky bezproblémová, vždycky platila svoje závazky,“ ukazuje Petr Fadrhons na původní byt paní Boženy Bílé, která splňovala všechny podmínky k tomu, aby jí Oblastní charita Most ve spolupráci s mosteckým magistrátem sehnala nové bydlení.

Vypravili jsme se za rodinou Boženy Bílé podívat. Přestěhovala se z Chanova, kde žijí převážně sociálně slabí, do centra města, do standardního činžovního domu.

„Tam nebylo světlo, vodu teplou jsem neměla, studeno, plíseň jsem tam měla. Co jsem bydlela předtím, tak to nešlo, ale teď už to jde, mám teplou vodu. Všechno mám, dvoupokojový byt, takže je to lepší než tam,“ pochvaluje si paní Božena Bílá.

Musí platit včas nájem, manžel si už našel brigádu a i ona věří, že si práci brzo najde. „Manžel má brigádu a dělá, postupně si i my najdeme nějakou práci, že to bude myslím si ještě lepší.“

Zájemci o začlenění do programu prostupného bydlení si musí hledat práci, platit poplatky spojené s bydlením a nesmí být jinak problémoví. Oblastní charita si proto dlouhodobě prověřuje rodiny, které mají zájem o lepší bydlení.

„Většinou přicházejí ty rodiny na doporučení terénních pracovníků charity nebo třeba magistrátu. A my si ty rodiny prověřujeme, to že za mnou někdo přijde a řekne, že se chce někam přestěhovat teď hned, tak to prostě nefunguje. My s těmi rodinami musíme spolupracovat ověřit si je, zjistit jak fungují a sehnat bydlení také není záležitostí jednoho dne…“ popisuje Fadrhons.

Nová naděje? Ano, ale musí se dodržovat pravidla

Pracovníci charity dohlíží na rodiny i po té, co se přestěhují do nových bytů. Dohlíží na to, jestli plní všechny podmínky. Některé rodiny to nezvládnou a vrací se do horšího.

„V programu je 22 rodin, 12 až 13 rodin se podařilo přesunout z horších podmínek do lepších, tři rodiny selhaly, buď neplatily, v jednom případě byly důvodem zdravotní problémy dětí, v jednom případě zřejmě psychickými problémy. S dalšími nějakým způsobem pracujeme,“ vypočítává Fadrhons.

Program prostupného bydlení by měl v Mostě pokračovat ještě dva roky, financován je z evropských peněz.

autor: Jan Beneš
Spustit audio