Robert Schuster: Rakouským lidovcům vyhrála eurovolby „značka Kurz“

27. květen 2019

Pokud by bylo možné považovat volby do Evropského parlamentu v Rakousku jako neoficiální plebiscit o kancléři Sebastianu Kurzovi, potom je jeho výsledek jednoznačný.

Kurzovi konzervativní lidovci je vyhráli nejenom s velkým náskokem před sociálními demokraty, ale ještě si oproti roku 2014 polepšili o téměř osm procent. A to v situaci, kdy se hlasování konalo týden poté, co mladý kancléř vyhodil z vlády svého koaličního partnera z pravicových Svobodných.

Robert Schuster: Kurzův vabank s předčasnými volbami

Strache se v tajně pořízeném rozhovoru vyznal ze sympatií k tomu, jak získal úplnou kontrolu nad státem Viktor Orbán v Maďarsku.

Od minulého víkendu mají Rakušané jednu jistotu: Kromě eurovoleb za několik dní budou letos volit ještě jednou, a to do celostátního parlamentu.

To bylo kvůli dva roky starému a tajně natočenému videu, z něhož vyplynulo, že nejvyšší představitelé Svobodné strany Rakouska byli ochotni přidělovat velké státní zakázky neprůhledným ruským investorům a ještě k tomu chtěli získat kontrolu na nejčtenějším deníkem v zemi.

Z hlediska politické dramaturgie nemohl přijít triumf pro kancléře ve vhodnější chvíli. Eurovolby se konaly pouhý den před hlasováním poslanců Národní rady o Kurzově svržení.

Levicová opozice, kterou kancléř během uplynulého roku a půl ignoroval, nyní vidí příležitost, jak mu všechno vrátit i s úroky a postarat se o to, že do prakticky jistých podzimních předčasných voleb v Rakousku nepůjde z prestižní pozice spolkového kancléře.

Lídr Othmar Karas

Nečekaně velký úspěch lidovců, kteří dosáhli vůbec největšího počtu hlasů, který kdy nějaká rakouská strana při eurovolbách získala, jde jednak na konto populárního Kurze. Kancléř se do kampaně velmi aktivně zapojoval, a to ještě daleko dřív, než se objevilo kontroverzní video s předáky Svobodných.

Robert Schuster: Němečtí politici kritizují kauzu Strache. Míří ve skutečnosti úplně jinam

Heinz-Christian Strache

Kdo sleduje od konce minulého týdne titulní stránky německých novin, tomu jistě neušlo, jakou pozornost věnovaly aktuálnímu politickému skandálu v Rakousku, který stál kariéru šéfa tamních Svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho.

Druhý důvod, proč lidovci tak uspěli, ovšem také není nepodstatný. Na rozdíl od ostatních stran, které posílají do Štrasburku často politiky, které je třeba někam uklidit, šli totiž rakouští lidovci do eurovoleb už poněkolikáté za sebou se stejným lídrem, Othmarem Karasem.

Je to politik, který si za roky strávené v parlamentních lavicích ve Štrasburku a Bruselu získal značné renomé. Zároveň se ale také, jak ukázal mnohokrát v minulosti, nezdráhá kritizovat vlastní stranu, včetně samotného Kurze, když se například v nedávné minulosti příliš málo distancovali od výstřelků koaličního partnera.

Pro dosavadního rakouského kancléře je výsledek eurovoleb skoro důležitější zprávou, než jestli mu poslanci vysloví nebo nevysloví nedůvěru. Ukázalo se totiž, že „značka Kurz“ dokáže voliče přitahovat i nadále.

Robert Schuster

Stejně tak, že celostátní volební výsledek blížící se hranici čtyřiceti procent, pro něj není vyloučený. Právě tuhle metu bude muset Sebastian Kurz na podzim překonat, pokud bude chtít hrát i nadále klíčovou roli v rakouské politice.

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio