Robert Schuster: Proces s rakouským exkancléřem Kurzem budí řadu dohadů

23. říjen 2023

Jsou tomu dva roky, co někdejší hvězda rakouské politiky, Sebastian Kurz, odešel z čela vlády poté, co začal být vyšetřovaný kvůli podezření z korupčního jednání. Přesto se mladý talentovaný politik nikdy úplně neztratil z hledáčku sdělovacích prostředků a veřejnosti.

Založil si poradenskou společnost a začal pracovat pro americko-německého investora Petra Thiela známého svými sympatiemi k Donaldu Trumpovi a libertariánskému křídlu amerických republikánů.

Čtěte také

Před několika dny ale stanul Kurz před soudem. Čelí obžalobě, že ještě jako kancléř podal před vyšetřovací komisí rakouského parlamentu křivé svědectví. Její členové tehdy zkoumali možnou korupci a manipulaci výběrových řízení při obsazování vysokých pozic ve státní správě i firmách s podílem státu.

Kurz před zákonodárci popřel, že by byl do těchto aktivit přímo zapojený. Avšak následně objevená mobilní komunikace mezi ním a klíčovou postavou celé aféry, bývalým vysokým státním úředníkem Thomasem Schmidem, potvrdila podle protikorupční prokuratury opak. Na tom následně postavila obžalobu proti Kurzovi, jemuž hrozí za křivou výpověď před parlamentem teoreticky až tři roky vězení.

Kurz pořád táhne

Dnes 37letý bývalý rakouský kancléř pochopitelně jakoukoli vinu odmítá. Stejně tak se nezdá, že by na něj soudní jednání udělalo nějaký velký dojem, spíš naopak. Už před jeho začátkem se snažil jít do ofenzívy, když naznačoval, že celý proces má politické pozadí s cílem zdiskreditovat konzervativní politický proud v Rakousku.

Čtěte také

Tak trochu to připomíná chování dvou politiků, s nimiž byl Kurz v minulosti velmi často srovnávaný: bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a několikanásobného izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. I oni zpochybňují důvody, proč se ocitli před soudem a spatřují v tom spiknutí „levicových sil v justici“. Tento argument také zabudovali do svých aktuálních politických aktivit, při nichž jde Trumpovi o návrat do Bílého domu, Netanjahuovi, aby se udržel co nejdéle na pozici premiéra.

O co jde ale Kurzovi? Plánuje politický návrat pro případ, že by ho soud zprostil všech obvinění? Úplně vyloučit se to asi nedá a zdá se, že s tím tak trochu počítá i jeho domovská lidová strana. Jinak by totiž asi nepřevzala úhradu nákladů za Kurzovy právníky. Naopak by se snažila od něho v maximálně možné míře distancovat.

Navzdory prohlášením samotného Kurze, jak moc mu vyhovuje současný život soukromého podnikatele cestujícího po světě, který není vázán politickou odpovědností, přítomnost ve veřejném prostoru ho zřejmě stále láká.

Čtěte také

Navíc se nelze vyhnout dojmu, že se do něj bývalý rakouský kancléř zase pomalu vrací. Během srpnového mistrovství světa v lehké atletice, které se konalo v Budapešti, například zaujal fotkou, na níž pózoval s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem za ochotného sekundování Andreje Babiše.

Kurz coby politická a společenská značka už před časem slavil návrat v podobě hned tří dokumentů, které se o něm v rozestupu několika dní objevily v rakouských kinech. Jeden je vůči němu hodně kritický, druhý je smířlivější a třetí dokonce plný obdivu.

Robert Schuster

Minimálně autora kritického příspěvku asi nelze podezřívat, že by jeho dílo bylo součástí širšího plánu pro Kurzův návrat do politiky. Nicméně termín blížícího se soudního procesu byl i pro něj pádným důvodem, proč se bývalému kancléři věnovat.

Zkrátka, Kurz pořád ještě táhne a dokáže vzbudit pozornost. Jestli by ji ovšem dokázal znovu přetavit i ve volební vítězství, je otázkou, která je v dané chvíli předčasná. Příští rakouské volby se budou konat nejpozději za rok, a co bude pak, se teprve uvidí. Možná ale, že lidová strana po nich ráda zase sáhne po své někdejší hvězdě. 

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio