Římskokatolická farnost začala na vlastní pěst s obnovou parku na Husově náměstí v Děčíně

6. říjen 2021 12:37

Kolem kostela sv. Františka z Assisi na Husově náměstí v Děčíně je v těchto dnech rušno. Na obnově travnatého parku pracuje stavební firma i dobrovolníci, kteří se rozhodli tamní farností s prací pomoci.

Prostranství, které mělo být součástí rekonstrukce historické čtvrti Podmokly placené městem, na své náklady zvelebuje římskokatolická církev. Nesouhlasila totiž s původním plánem, který počítal s vydlážděním celé plochy kolem kostela.

Obnova parku bude stát nemalé peníze, proto jsou všichni, kteří by chtěli přiložit ruku k dílu, vítáni.

„Pokud má někdo zájem, tak se může přihlásit tady na faru a kněz mu nějakou práci rád přidělí,“ konstatuje Weronika Lipšová, která pomáhá propagací obnovy parku.

Římskokatolická farnost začala na vlastní pěst s obnovou parku na Husově náměstí v Děčíně

To, že se hodí každá koruna navíc, potvrzuje i otec František Jirásek: „Prosíme také lidi, aby na obnovu parku přispěli.“

Zhruba 600 tisíc korun dá farnost do první fáze obnovy parku, která skončí letos v listopadu, ze svého. Dalších až 800 tisíc korun by potřebovala sehnat. „Když někdo přijde na nějaký nápad, jak získat finance, tak za to budeme vděční,“ dodává otec František.

Původně měl být park součástí rekonstrukce celé historické čtvrti Podmokly. Farnost ale měla výhrady k projektu, a tak město pozemek kolem kostela z dokumentace vyjmulo.

„Když jsme si procházeli detailně projekt, a když jsme to konfrontovali s částí ochrany stromů, tak jsme zjistili, že je tam několik nedokonalostí. Například by to znamenalo, že by se musel ubírat terén, aby tam ta dlažba vůbec mohla být,“ vysvětluje Vilém Vavřička hlavní problém celého projektu.

Parčík měl být skoro celý vydlážděný – to by podle farnosti ohrozilo tamní vzrostlé stromy, včetně 150letého památného dubu. „Zkrátka a dobře jsme chtěli, aby nám projektanti ukázali, že tam mají ty problémy nějak řešené, a to se nestalo,“ doplňuje otec František.

Farnost chce park uvést do podoby, jakou měl v polovině 19. století. Navíc nově zpracovaný projekt, který si nechala udělat, počítá s tím, že by měl být kostel po úpravě prostranství jako jediný ve městě s bezbariérovým přístupem.

Spustit audio

Související