Řidiči by měli kupovat nemrznoucí směs do nižších teplot, než očekávají

11. únor 2019

Také se vám v zimě občas stane, že si ostříknete špinavé čelní sklo auta a vytvoří se vám na něm neprůhledná namrzlá vrstva i přesto, že používáte nemrznoucí směs do ostřikovačů? Reportér Luděk Hubáček natáčel v jedné továrně na výrobu těchto kapalin a zjistil, že všechny směsi nejsou stejné. Záleží totiž na chemickém složení.

„Nemrznoucí směs se skládá kromě vody z nemrznoucí složky. Ta způsobuje, že směs je mrazuvzdorná nebo mrazu odolná. Složek je více, nejčastěji se používá etanol, tedy líh, který musí být denaturovaný,“ vysvětluje manažer výroby a technologický expert Petr Kalenda.

Kvalitu těchto kapalin kontroluje v továrně mistr na nemrznoucí směsi Martin Nikl: „Mám lihoměr. Na něm je stupnice a z ní odečtu, kolik je tam procent lihu,“ vysvětluje. „Tady máme konkrétně 46 procent, takže je to směs do mínus 30 stupňů Celsia,“ dodává.

Podle Kalendy může nemrznoucí směs i do mínus deseti na skle lehce namrzat: „Při ostříknutí čelního skla už se jedná o dynamický děj a záleží na mnoha faktorech. Od rychlosti vozidla, přes vlhkost vzduchu nebo aktuální teplotu a tak dále. To má vliv na konečnou nezámrznost na skle. Může se stát, že je mínus pět stupňů a řidič si zakoupil směs do mínus deseti stupňů a ta mu při jízdě na skle zamrzla,“ popisuje Kalenda.

Proto by si podle něj měli motoristé vybírat směsi do větších mrazů, než se pohybují aktuální teploty. Správně by se řidiči neměli rozhodovat jen podle ceny, protože levnější směsi mohou mít rozdílné chemické složení například s obsahem metanolu.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.