Řidiče MHD v Mostě a Litvínově trápí vedro. Ulevit jim mají iontové nápoje a možnost jezdit bez stejnokroje

26. červen 2019

Některým lidem dokáže vedro práci hodně znepříjemnit. Tak třeba teplota v kabinách tramvají a autobusů v těchto dnech dosahuje téměř k 50 ˚C. Řidiči dopravního podniku měst Mostu a Litvínova proto dostávají od zaměstnavatele iontové a vitamínové nápoje a nemusí ani nosit stejnokroj.

„Snažím se chladit, třeba ručníkem. Je to jak v sauně, proto víc piju a když jsem na pauze, jdu do stínu,“ říká řidič Tomáš Pařížský. V ruce má stále minerálku, ze které upijí. V kabině vozu má v těchto dnech téměř 50 ˚C.

Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova se proto snaží řidičům ulevit.

„Řidiči mají v těchto dnech možnost se občerstvit na našich konečných stanicích – jak v Mostě, tak v Litvínově. Jsou tam sodo bary s perlivou i neperlivou vodou a fasují i vitamíny. Mají možnost se nechat vystřídat v případě, že jim je z horka mdlo. Nic víc se toho v tuto chvíli dělat nedá,“ shrnuje ředitel společnosti Daniel Dunovský.

Ve dnech, kdy panují extrémně vysoké teploty, alespoň nemusí řidiči dopravního podniku nosit jindy povinné stejnokroje.

Většina autobusů už je klimatizovaná, u tramvají je situace podstatně horší.

„Autobusy máme, až na pár výjimek, klimatizované všechny. U tramvají je klimatizace jen v těch nových, to znamená zhruba v 10 z 48,“ upřesňuje Dunovský.

Chtěl jsem se zeptat na pocity při řízení tramvaje v horkých dnech několika tramvajáků, na mikrofon mluvit nechtěli. Jejich orosená čela od potu a ručníky kolem krku ale mluvily za ně.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související