Řezbáři vyrábějí dřevěnou zvoničku pro Přítkov. Bude stát v místě kaple zbourané v roce 1947

28. srpen 2019

Na procházku lesoparkem v Proboštově na Teplicku se nemusíte bát, ani když se odtud v těchto dnech ozývá zvuk motorové pily. Řezbáři tam totiž ze spadlého dubu tvoří zvoničku pro Přítkov. Bude stát na místě kapličky zbourané v roce 1947.

„Téma je Svatá rodina, volnou ruku jsme tedy úplně neměli. Ondra pak vymyslet sochy, jak budou u sebe stát,“ popisuje řezbář Marcel Jeřábek z Novosedlic.

„Když jsme sem přišli, viděli jsme tu spadlý strom. Dopředu jsme si pak určili, že to bude 4,5 metru vysoké,“ doplňuje ho druhý řezbář – Ondřej Drábek z Choustníku.

Zvonička i s posezením pro tamní obyvatele i turisty bude stát na křižovatce v Přítkově přesně v místech, kde do roku 1947 stála kaplička.

Kapli v roce 1805 postavil bohosudovský obhodník Franz Tietl

„Vystavěna byla v roce 1805, v roce 1947 bylo rozhodnuto o její demolici – důvody k tomu byly dva. Prvním byla údajná zchátralost celé stavby, druhým pak to, že stála na místě křižovatky silnice z Krupky do Dubí s vedlejší silničkou vedoucí z Proboštova do Přítkova. Obec Přítkov dostala za úkol vystavět novou kapličku – vedení obce ale napsalo dopis na okresní výbor dopis, že na stavbu nemá, a že by chtěli, aby to ONV zaplatilo z vlastních zdrojů. Poté, co se v roce 1948 dostali k moci komunisté, už nebyla další vůle k tomu, aby vznikaly církevní stavby,“ popsal nezávislý místostarosta Proboštova Roman Nešetřil.

Slavnostní vysvěcení a odhalení zvoničky se bude konat 13. září.

Spustit audio

Související