„Retrostipendia“ Člověka v tísni pomáhají ústeckým středoškolákům z vyloučených lokalit

9. březen 2017

V Ústeckém kraji loni 10 procent dětí nedokončilo základní školu – šlo o 699 žáků. Údaj zveřejnila organizace „Člověk v tísni“. Přitom lidé s nedokončenou základní školou mají v budoucnu problémy s dalším vzděláváním i hledáním práce. Organizace chce proto motivovat nevzdělané a chudé rodiny, aby jejich děti měly šanci na lepší život – za určitých podmínek můžou získat takzvané „retrostipendium“.

V Ústí nad Labem má „retrostipendium“ zatím pět středoškoláků. Jedním z nich je 17letý Patrik, který se učí na zedníka. „Je to dobrá motivace k tomu, abychom se učili,“ konstatuje Patrik.

Podobně je na tom i Patrikův spolužák Martin. „Ze stipendia si můžu koupit knížky, pomůcky a obuv do školy, pracovní oděv… Pomáhají mi se osamostatnit. Můžu si koupit do školy, co potřebuji,“ konstatuje.

Retrostipendium můžou dostávat i žáci základních škol, aby měli motivaci jít na střední školu nebo učiliště. Jednou z hlavních podmínek je to, že aspoň jeden z rodičů musí mít pouze základní vzdělání.

Proč? To vysvětlila Michaela Sedláčková z organizace Člověk v tísni: „Podpora takového rodiče většinou pak není taková, jako když má vyšší vzdělání. A podmínky pro získání stipendia? Docházka – musí chodit do školy, nebo se toleruje maximálně 25 % omluvených hodin, a také prospěch – ze čtyř předmětů, které společně se školou a studentem vybereme, musí mít nejhůř trojku.“

Člověk v tísni zahájil novou etapu prostoru Langhans v centru Prahy

Pokud student tato podmínky splní, dostává od prvního pololetí každý měsíc tisíc korun s tím, že na konci roku ho čeká bonus v podobě dvou tisíc, pokud bude mít ze tří z vybraných předmětů jedničku nebo dvojku.

Za peníze si můžou děti koupit pomůcky, obědy nebo třeba zaplatit cestování do školy. Michaela Sedláčková dodala, že v programu „Retrostipendií“ jsou další čtyři čekatelé, kteří ještě nesplnili podmínky. S rodiči i žáky pracují na tom, aby mohli tuto finanční podporu získat. Je mezi nimi také Růžena Peterová, která má 4 děti.

„Jestli to chtějí v životě někam dotáhnout, potřebují vzdělání, nic víc. Motivuji děti, aby do té školy chodily. Ptám se jich, co bylo ve škole, a pokud je problém, komunikuji se školou. Díky Člověku v tísni máme zajištěno i doučování, to je úplně super,“ říká paní Peterová.

Organizace Člověk v tísni přijímá žádosti o „retrostipendia“ na příští školní rok do konce března.

autor: hau
Spustit audio