Restaurace na Lounsku bojuje proti nedojídání jídla. Účtuje 50 korun za zbytky na talíři

5. srpen 2019 08:44

V jedné z restaurací na Lounsku vyhlásili válku zbytkům. Pokud někdo nechá na talíři nesnězené jídlo, zaplatí za útratu o 50 korun víc. V jiných restauracích totiž denně vyhazují  kilogramy jídla, které na talířích zbylo.

„Vyhazujeme to normálně do koše. Těch zbytků může být 5 až 10 kilo. Nejčastěji lidé vyhazují zeleninovou oblohu – když ji tam nemají, tak nadávají. Když ji tam ale mají, tak se jí ani nedotknou,“ konstatuje Robert Šejman, číšník z jedné z restaurací v Litvínově.

Podobná situace jako tam je i v dalších restauracích – denně vyhodí kolem 10 kilogramů nesnězeného jídla. Někde si pak zbytky jídel berou lidé, kteří chovají prasata nebo slepice.

Nalož si kolik chceš, ale nenechávej zbytky

V restauraci v těsné blízkosti Loun se rozhodli proti zbytkům na talíři bojovat. Zvolili tedy netradiční koncept vedení podniku. Host si může za jednotnou cenu z bufetu na talíř vybrat z několika příloh, hlavních jídel, salátů nebo moučníků. Pokud ale nechá zbytky jídla na talíři, zaplatí pokutu 50 korun.

„Je to tak proto, aby se neplýtvalo jídlem – aby někdo nepřišel, nenandal si plný talíř jídla, a pak to nechal s tím, že mu to nechutná. Každý může přijít, nandat si třeba jeden knedlík, ochutnat, a pak si přidat,“ vysvětluje majitelka restaurace Jana Kristina Trojánková.

Plný talíř si nandala paní Marcela, pokutu by platila nerada: „Když by se mi to stalo, byla bych naštvaná, ale má to logiku. Snažím se si nabrat tolik, kolik sním, ale někdy je to bohužel těžké. Naštěstí se mnou chodí manžel, kterému se mě zželí a sní to po mně, takže jsem zatím pokutu platit nemusela.“

Majitelé podniku si svůj koncept chválí – od chvíle, kdy zavedli pokuty za zbytky, nevyhazují téměř nic.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související