Reportáž: Lyžování na Bouřňáku

19. leden 2013

Typicky zimní počasí přitahuje o tomto víkendu milovníky zimních sportů do severočeských horských středisek. Jedním z těch menších, kde se můžete oddat zimních radovánkám, je Sport centrum Bouřňák.

Jako nelyžař jsem se nejdřív vydal do Mikulova, který aspoň trochu znám. Tam jsem ale našel jen hrstku lyžařů. Sjezdovka, která tam končí, je totiž pro nedostatek sněhu uzavřená. Šéf centra Tomáš Tvrdík už se dal na modlení, aby i na Bouřňáku konečně začal padat sníh. "Modlím se každý den, prostě příroda nám v tomhle nepřeje. Republika se potýká se sněhovou kalamitou a tady když napadne centimetr sněhu, tak je to hodně. Nemůžeme ani upravit stopy pro běžky. Je to hodně špatný, je mi z toho úplně do pláče," přiznal zdrcený Tvrdík.

Až dneska otevřel dětský svah Údolíčko. Pět dětí se tam právě učilo lyžovat. "Míváme kurzy, dětský ráno pro maličký dětičky 3 až 5 let, co jsou teď tady. Většinou učíme celý den, maká se dost." Za jak dlouho se naučí? "Šikulové za 4 hoďky intenzivní péče solidně jezděj". A mě jako třicátníka, vzali byste do party? "Vzali, bereme od malých dětí až po ty, co se udrží na lyžích. Jestli jste trochu sportovec, tak za nějaký ten víkend byste základy chytil na ježdění úplně v pohodě," prozradil instruktor Libor Fišer. A první krůčky na lyžích evidentně bavily i jeho svěřence. "Hodně dobře!" Kolik už ujedeš metrů? "Hodně!" svěřil se čtyřletý Tomášek Vodrážka.

Mnohem víc rušno bylo na jediné otevřené sjezdovce pro dospělé - na Hrobské, na kterou se spustíte z Nového Města. Jak se vám lyžuje? "Nuda, jeden kopec, žádnej sníh, hodně lidí. Na nic!" Hodně, to mi nepřijde... "Tak se jděte podívat dolů na tu frontu. Je to bída," byl kritický David Feltl.

Se svým názorem ale zůstal osamocený, ostatní návštěvníci byli spokojení. Jak se vám tu líbí? "Hezký je to." Pan mi říkal, že nuda a dlouhé fronty, co vy na to? "Mně to vůbec nevadí, já jsem spokojená. Pro mě to hrozný není," kontrovala Radmila Karafiátová a přidali se k ní i další. Sjezdovka Hrobská je dobrá? "Upravujou jí hodně, oproti minulým letům dřívějším dobrý. Polepšili se." Jak se vám tu lyžuje? "Dobře, akorát by to chtělo, aby se dalo jezdit po slalomáku." Jezdíte sem pravidelně? "Jo, jsme tady domácí," tvrdili Miroslava Krásová a Pavel Matouš.

Sport centrum Bouřňák sice nabízí pouze omezený provoz, svým návtěvníkům chce ale jinak dopřát plnohodnotný servis. V provozu je půjčovna i servis lyží a dneska se nadšenci zimních sportů můžou od 18 do 20 hodin těšit na večerní lyžování.

autor: dak
Spustit audio