Reportáž: Dělníci začali s bouráním vybydlených domů v ústecké ulici Na Nivách

8. prosinec 2018 08:40

Město teď zvažuje, jak využije volnou plochu po zbouraných budovách. Nabízí se stavba bytů.

Osmnáct zbouraných vybydlených domů a zhruba 40 tisíc tun suti. Tak vypadají plány na demolici v ulici Na Nivách v Ústí nad Labem. Dělníci začali s bouráním v pátek a první část prací chtějí mít hotovou do čtyř měsíců. Město zaplatí za demolici budovy zhruba 6,5 milionu korun bez daně.

„Teď už je to jenom dobře, už jsme tím tady jen trpěli. Scházeli se tady všelijací lidé, to je jedna věc. Druhá věc je ta, že to občas padalo, bylo z toho obrovské množství prachu,“ vysvětlil svůj postoj ještě před začátkem demolice Jiří Krch, Který bydlí hned vedle bloku budov, které půjdou postupně k zemi.

„Celá demolice bude stát šest a půl milionu korun,“ potvrzuje rozpočet mluvčí města Romana Macová. Dnešní etapou začíná demolice šesti bytových domů,“ doplnila.

První část demolice chtějí mít dělníci hotovou do čtyř měsíců. V další etapě se bude bourat dvanáct domů, což by mělo trvat šest měsíců.

Uvnitř domů jsou také skládky komunálního odpadu. „Počítáme s tím, ve smlouvě máme i odvoz suti a likvidaci na skládce“ ubezpečuje Jaroslav Balšánek z provádějící firmy Klement.

Co na uvolněném místě vznikne, zatím není jasné. „Zatím tu bude volná plocha. Otázkou je, zda bude město chtít investovat například do vybudovaní startovacích bytů pro mladé lidi. Městu chybí byty pro seniory. Je to otázkou budoucího jednání,“ uvedla mluvčí města Romana Macová s tím, že se nabízí i varianta prodeje pozemků soukromníkovi za účelem vybudování bytů.

autoři: Jan Bachorík , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související