Rekord i splněný sen: Z nejdelší cesty kolem světa autem se vrátili partneři z Krásné Lípy

19. říjen 2016

Dvojice cestovatelů se po dvou letech vrátila domů – do Krásné Lípy na Děčínsku. Tam je vítaly stovky lidí. Kateřina Dvořáková a Ladislav Bezděk se svou dvouletou cestou zapsali do České knihy rekordů – za nejdelší cestu kolem světa osobním autem.

Na Křinickém náměstí v Krásné Lípě se tísnil dav lidí kolem oranžové škodovky a její posádky. „Kdo má pocit, že je osamělý, ať jede do Etiopie. Tam jak člověk zastaví, tak se okamžitě někdo objeví,“ říká s úsměvem cestovatel Ladislav Bezděk.

Bylo co vyprávět, třeba historku o tom, jak Ladislav Bezděk směnil sedátko z Etiopie za český nůž. „Domorodci tam vysedávají u cesty, tohle je židlička, kterou si nosí. Já jsem ji směnil s jedním domorodcem, daroval jsem mu za to rybičku.“

Dali výpověď z práce a rozprodali zařízení bytu

Cesta kolem světa byl pro Ladislava Bezděka sen. „Měl jsem to vymyšlený s tím autem, Kačka se tomu nebránila,“ říká dobrodruh.


Někdy jsme si žili jako králové, někdy to bylo horší.

Člověk musí před takovou cestou spoustu věcí zařídit – cestovatelé opustili domov na dva roky. „Dali jsme výpovědi z práce, rozprodali jsme vybavení bytu, abychom měli peníze,“ popisuje Bezděk a jeho partnerka Kateřina Dvořáková dodává, jaký přísun financí měli na každý den: „Na den jsme měli rozpočet čtyři stovky čistého pro oba dva. Někdy jsme si žili jako králové, někdy to bylo horší.“

Interiér auta, se kterým krásnolipští cestovatelé podnikli svou dobrodružnou cestu kolem světa

Podle Katky Dvořákové se za čtyři stovky na den měli jako králové třeba v Rusku. Cestovatelka se během dobrodružství obešla bez obvyklých věcí, které s sebou ženy musí mít. Jednu věc ale postrádala. „Mikinu se zipem vepředu,“ komentuje s úsměvem.

126 000 najetých kilometrů

Nový český rekord i splněný sen: Partneři z Krásné Lípy se vrátili z nejdelší cesty kolem světa autem

Celou cestu spali krásnolipští rodáci ve svém autě. „Když jsme vyjížděli, auto mělo najeto zhruba 93 tisíc. Najeli jsme přes 120 tisíc kilometrů a celkem má teď něco přes 220 tisíc kilometrů,“ popisuje cestovatel.

Zasloužený zápis do české Guinessovy knihy rekordů a 50 procestovaných zemí

Kateřina Dvořáková a Ladislav Bezděk se svou cestou zapsali do České knihy rekordů. „Je to nejdelší na čas, jeli jsme to přes dva roky v kuse, je to nejdelší na kilometry, protože jsme najeli něco přes 126 tisíc, což je v podstatě třikrát objet zeměkouli a navštívili jsme 50 zemí,“ říkají partneři.


Když musíte hlídat záda, aby nepřišel třeba tygr, tak tam není prostor pro to být na sebe naštvaní.

Ponorková nemoc se ale prý u dobrodruhů nedostavila. „Ten druhý je ale pro vás takový spojenec, když tam bojujete proti byrokracii a musíte hlídat záda, aby nepřišel tygr, tak tam není prostor být na sebe naštvaní,“ vysvětluje Bezděk.

Velkou podporou pro oba cestovatele i bylo samotné město Krásná Lípa, jak říká starosta Jan Kolář: „Posílali jsme jim finanční prostředky za propagaci Krásné Lípy, bylo to tak, že na konci každého kontinentu se vyfotili s krásnolipskou vlajkou, fotografii nám poslali, my jsme ji zveřejnili.“

Dvojici teď kromě návratu k běžnému životu čeká ještě série přednášek o jejich cestě.

Cesta kolem světa krásnolipských dobrodruhů
autor: dap
Spustit audio