Rekonstrukce vlakového nádraží v Roudnici nad Labem si v červnu vyžádá dopravní omezení

30. květen 2022 13:31

V příštím týdnu začnou kvůli rekonstrukci vlakového nádraží v Roudnici nad Labem krátkodobá omezení, která mohou zkomplikovat dopravu v přilehlém okolí. Šest dní přes nádraží neprojedou osobní vlaky, místo nich bude zavedená náhradní autobusová doprava. Několik dní bude úplně uzavřený i vlakový přejez v Dobříni.

„Bagr svírá kolejnici, kterou momentálně usazují do pražců, které jsou tam připraveny. V celé stanici je nějakých 2200 metrů kolejí. V téhle etapě se vymění zhruba polovina,“ popisuje, co se teď na nádraží v Roudnici nad Labem děje Jan Toman ze Správy železnic.

Rekonstrukce nádraží si od 10. června vyžádá například uzavření přejezdu v Dobříni a o necelý týden později začnou vlaky jezdit přes 3. nástupiště.

„Tyto tři koleje jsou teď v provozu, pak se vyloučí a pustíme do provozu ty nově postavené,“ vysvětluje ředitel stavby Jakub Štěrba.

Zatím tudy vlaky projedou bez omezení. Od 10. června ale budou omezení přibývat.

  • Od 10. do 13. 6. bude probíhat přepínání přejezdů u Vitany a v Dobříni na nové zabezpečovací zařízení. Na těchto přejezdech proto budou silniční uzavírky. 10. 6. budou uzavřeny oba přejezdy, od 11. do 13. 6. pak bude uzavřen přejezd v Dobříni.
  • Od 12. 6. bude parkoviště Českých drah u výpraní budovy vyhrazeno stavařům a náhradní autobusové dopravě
  • Od 13. do 18. 6. bude probíhat aktivace nového zabezpečovacího zařízení ve stanici a v přilehlých traťových úsecích do Hněvic a do Hrobců. Všechny osobní vlaky v úsecích Hněvice – Roudnice n. L. a Roudnice n. L. – Hrobce budou nahrazeny autobusy.
  • Od 13. 6. do 7. 12. budou osobní vlaky v relaci Bříza obec – Roudnice n. L. končit v Roudnici n. L. – Bezděkově. Pro cestující do Roudnice n. L. bude zavedena náhradní autobusová doprava v úseku Roudnice n. L. – Hracholusky – Roudnice n. L.
  • Od 16. 6. bude uvedeno do provozu zrekonstruované ostrovní nástupiště č. 3, přístup pro cestující bude řešen úrovňovým přechodem z nástupiště č. 1. Přístupový koridor bude označen, přístup na nástupiště č. 3 bude střežen dopravním zaměstnancem. Podchod bude z důvodu rekonstrukce nadále uzavřený.

„Nejhorší to bude od 13. do 18. června, kdy všechny osobní vlaky v úseku Roudnice – Hrobce a Roudnice – Hněvice budou nahrazeny autobusy,“ přibližuje situaci vedoucí stavby Martin Počta.

„Pokud pojedete rychlíkem, tak se vás to nedotkne – vlaky tu normálně budou stavět, jen je možné očekávat zpoždění, protože bude docházet k přepínání zabezpečovacího zařízení, tak možná nějaká minutová zpoždění nastanou z tohoto důvodu,“ doplňuje Jan Toman ze Správy železnic.

Celková rekonstrukce za více než 344 milionů korun by měla trvat až do prosince tohoto roku.

Spustit audio

Související