Rekonstrukce Tržního náměstí v Liberci změní i dopravu okolo městského bazénu

9. leden 2020 15:49

Vedení města už ví, jak bude nové Tržní náměstí vypadat. Mělo by se stát místem pro trávení volného času, kde bude i víc stromů.

Současný průtah Tržním náměstím má v budoucnu sloužit pouze autobusům městské hromadné dopravy. Řidiči osobních vozů by měli jezdit především po Nové Pastýřské, tedy plánované nové ulici, která má odvézt dopravu z centra města.

Vítězný návrh

Vítězná architektonická studie počítá s více stromy a také se zatravněným parkem, který by měl být v centru celého náměstí. To je podle městského architekta Jiřího Janďourka velmi nešťastně řešeno. Pro lidi je prý nepřehledné a někteří se tam bojí chodit. Nově by plocha před bazénem měla chodce směřovat do zeleného středu se stupni na sezení. A tím do klidové zóny. V každém rohu náměstí pak budou umístěné body k zastavení. V jednom bude fontána, v dalším bude malá kavárna a WC, v posledním pak městský záhon.

Vizualizace nové podoby Tržního náměstí v Liberci, pohled ze severu

Osud silnice kolem bazénu

Chystá se městský okruh. I proto bude současný průtah sloužit pouze autobusům městské hromadné dopravy. Cílem podle náměstka primátora Jiřího Šolce ze SLK je, aby řidiči osobních aut co nejvíce využívali plánovanou silnici Novou Pastýřskou, která by měla vyústit právě do dolní části Tržního náměstí. Před bazénem bude široká zvýšená plocha s přechodem pro chodce. Křižovatka Durychova - Budyšínská bude světelně řízená.

Mapa Tržního náměstí
Zákres do návrhu fotografie

Začátek rekonstrukce

Město rekonstrukci náměstí plánuje na rok 2022. Předcházet tomu musí ale stavba části městského okruhu. Ten by měl odvést část dopravy z horního centra a pomoct tak zabránit dopravním kolapsům po dostavění parkovacího domu a centra urgentní péče v areálu nemocnice. Současně odlehčí Šaldovu náměstí, Jablonecké ulici a Palachově ulici. Úpravy chce město dokončit souběžně.

autoři: Eva Malá , reČRoL | zdroj: Statutární město Liberec
Spustit audio