Rekonstrukce tramvajové trati mezi Mostem a Litvínovem finišuje. Tramvaje se na koleje vrátí za dva týdny

3. únor 2023 14:37

Dva roky trvala rekonstrukce části tramvajové tratě mezi Mostem a Litvínovem. Cestující museli používat náhradní autobusy. Původně se měly tramvaje vrátit na koleje už loni v lednu. Práce ale zkomplikoval stav mostů na trati. Bylo třeba je zbourat a postavit nové.

Tramvaje se mezi oběma městy rozjedou po více než dvou letech za dva týdny. Ještě než ale tramvaje opět vyjedou, je potřeba trať zkontrolovat.

„27. ledna jsme začali přejímat dílo – z těchto přejímek, jako u každé stavby, vnikly nějaké nedodělky a vady, které ale nebrání užívání. Současně se také dělají takzvané revizní a pantografické zkoušky, budou prohlíženy všechny trakce a budou zapojeny všechny měnírny,“ přibližuje ředitel dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniel Dunovský.

V příštím týdnu začnou první zkušební jízdy bez cestujících a trať musí také projít důkladnou kontrolou Drážního úřadu, teprve potom bude možná doprava s cestujícími.

Vedení Litvínova sleduje konec rekonstrukce trati s nervozitou. Nejprve se práce protáhly kvůli bourání mostů o rok. Pak měly tramvaje začít jezdit od letošního ledna, nakonec se snad rozjedou v polovině února.

„Řekla bych, že jsme až v rozpacích. Předpokládáme, že už to jsou poslední detaily, které znemožňují to, aby ta trať byla funkční,“ věří starostka Litvínova Kamila Bláhová z hnutí ANO.

Podle vedení dopravního podniku by lidé měli při cestách mezi oběma městy vrátit z autobusů do tramvají od poloviny února.

Termín začátku rekonstrukce druhé části trati zatím není jasný

Zrekonstruovaná je polovina trati ze Záluží do Litvínova. Práce na rekonstrukci úseku ze Záluží do Mostu měly začít v příštím roce. Dopravní podnik ale zadal hlubší studii stavu mostů na této trati. Tři nejvyšší tamní mosty navíc nemají majitele. Dopravní podnik se o jejich získání snaží už sedm let.

Kdy začne oprava úseku ze Záluží do Mostu proto není jasné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související