Rekonstrukce budovy bývalého bowlingu v Křešicích vzbudila nevoli obyvatel

7. únor 2023 10:48

Proměna budovy bývalého bowlingu v Alzheimer centrum v Křešicích u Děčína rychle pokračuje. Stavba ale vzbudila rozruch mezi tamními obyvateli. Nelíbí se jim, že stavební firma umístila zázemí pro dělníky a materiál na hřiště před hasičskou zbrojnicí, která se staveništěm sousedí.

Hřiště využívají místní nejen ke sportu a setkávání, trénují na něm i malí hasiči. Město jim slíbilo nové menší hřiště, s tím se ale starousedlíci nechtějí smířit.

„To je všechno naše práce, to jsme dělali jako hasiči. Hromada kluků už je ale nahoře,“ ukazuje na zabrané hřiště 70letý Jindřich Čáp. Býval tu hasičem a do budování hřiště se před více než 30 lety s gustem sám zapojil. „Místo na baráku jsem dělal tady,“ usmívá se.

Město slíbilo tamním lidem, že jim zbuduje hřiště nové, ale menší. K centru je totiž nutné vybudovat parkoviště – to ale zabere polovinu prostoru, kde teď stojí vedle hrací plochy skluzavky a kolotoče.

„Trváme si na svém – pokud tady město sebere pozemek na parkoviště, tak ať to dětem vynahradí nějakou jinou souvislou zelení, kde by si budou moci dál hrát,“ říká jednatel sdružení dobrovolných hasičů Luděk Kaisr a ukazuje na čtyřmetrový, smrky osázený pozemek za víceúčelovým hřištěm.

Děti z Křešic o hřiště nepřijdou

S obyvateli Křešic přijeli o podobě plácku, kde se dá sportovat, jednat zástupci magistrátu. Diskuze to byla celkem vzrušená. „Požadujeme, abyste dali to hřiště do původního stavu.“ „Zase se dětem ukradne kus pozemku,“ předkládali své požadavky obyvatelé Křešic.

„A vám jde tedy hlavně o to, aby to hřiště mělo stejnou velikost?“ doptávala se obyvatel náměstkyně primátora Jitka Flachsová z hnutí ANO a pokračovala: „Město nabízí, že by tu udělalo nové hřiště – s novým povrchem a herními prvky.“

Nakonec odcházeli obyvatelé Křešic ze schůzky spokojení – zástupci města jim slíbili, že v létě bude přestavba Alzheimer centra za 140 milionů hotová, a s ní i jejich zbrusu nové hřiště.

Spustit audio

Související