Regina Řandová: Dabovat královnu v podání Angeliny Jolie bylo opravdu náročné

17. leden 2023

Za dabing Angeliny Jolie ve filmu Zloba – královna černé magie v roce 2015 získala Cenu Františka Filipovského. Legendární je i její role ve filmu Bota jménem Melichar.

Regina Řandová se kromě herectví úspěšně věnuje dabingu. Díky svému hlasovému rozsahu si může dovolit dabovat i dvacetiletou slečnu. „Každý má nějakou hlasovou dispozici a ne každý má takový rozsah. Já mám to štěstí, že s tím hlasem pracovat umím, ale nejlíp se cítím v rolích odpovídající mému věku.“

Jejím hlasem promlouvá Demi Moore nebo Angelina Jolie. Za dabing Angeliny Jolie ve filmu Zloba – královna černé magie v roce 2015 získala Cenu Františka Filipovského. „Byla to jedna z nejnáročnějších rolí,“ potvrzuje. „Nejvíc ale asi hlasivky trpí, když děláte nějaký animovaný film, protože jste v jiné stylizované poloze. Hodně se tam dýchá, skřehotá a je tam hodně vedlejších zvuků. To opravdu odcházím ze studia vyčerpaná.“

Soukromý život dabovaných hereček nesleduje a většinou se soustředí jen na roli. „Snažím se přizpůsobit co nejvíc originálu. Výhoda dabéra je, když má trochu hudební sluch, smysl pro rytmus a umí se napojit.“ Za výhodu považuje i to, když je dabér herec. „Dabing je jedno z odvětví hereckého života.“

Hromnice dostávám dodnes

V listopadu uplyne 40 let od uvedení filmu Bota jménem Melichar. Pro Reginu Řandovou to byla v jejích necelých 17 letech první velká hlavní role. Zahrála si žákyni 8. třídy, která si chtěla potají vyzkoušet vysoké stříbrné kozačky své spolužačky zvané ‚hromnice‘, když do toho zazvonilo a zápletka byla na světě.

Z filmu Bota jménem Melichar

Zajímavostí je, že na prvním konkurzu neuspěla. Naštěstí pro ni ten film nechtěl nikdo točit kvůli náročné práci s dětmi, nakonec se toho ujal tenkrát začínající režisér Zdeněk Troška. „On si nechal znovu ukázat lidi z castingu a tuším, že se mu líbily ty moje dlouhé blond vlasy a velký oči,“ odhaduje herečka moment, který rozhodl o přidělení hlavní role právě jí.

Na to období vzpomíná moc ráda. „Byla jsem z toho úplně unešená, užívala jsem si to a měla jsem pocit, že se mi otevřel ten velkej filmovej svět. Objížděli jsme festivaly a všude nás vítali.

Dodneška dostávám hromnice, zejména když mám nějaké kulaté výročí. Takže mám doma několik párů stříbrných kozaček,“ usmívá se. Od té doby hrála hlavně v seriálech. Vidět jste ji mohli v Dobrodružství kriminalistiky nebo ve Slunečné.

Alex Mynářová a Regina Řandová

Jak vzpomíná na Zdeňka Trošku, který byl tehdy mladý začínající režisér? Přejde někdy nechtěně i v běžném životě do hlasu, který dabuje? Co dělala, když přišla o hlas během představení? Poslechněte si v pořadu Alex a host.