Ředitelství vodních cest začalo se zlepšováním zázemí pro cestující i posádky lodí na dolním Labi

19. srpen 2020 14:52

Po celé prázdniny si můžou lidé na dolním Labi užívat vyhlídkové plavby po řece. V ústeckém Vaňově se jim teď bude do lodí nastupovat lépe.

Ředitelství vodních cest namontuje ve Vaňově nové přístavní molo. Jde o jednu z investic, které mají zlepšit zázemí pro cestující i posádky lodí na dolním Labi. Celkem půjdou do vybavení desítky milionů korun.

Nový můstek v ústeckém Vaňově mají postupně doplnit další. Ještě letos začne například stavba v ústecké Brné, tedy na druhém břehu řeky.

„Hřensko, Brná, Litoměřice. A dál potom Kolín, Mělník – to jsou města a obce, kde bychom chtěli vybudovat jak místa pro osobní dopravu, tak i pro rekreační plavbu,“ vysvětlil ředitel Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů.

Podle Jana Bukovského z ŘVC je doprava na dolním Labi mezi lidmi oblíbená: „Je vidět, jak Ústecký kraj zařadil osobní lodní dopravu do dopravní obslužnosti, tak že zájem o tuto plavbu opravdu je velký. K tomu, aby tato doprava mohla fungovat ještě v možná větším rozsahu, je potřeba, aby tyto můstky bezpečnostně odpovídaly a umožňovaly bezpečné stání lodí.“

Problémem zůstává plánovaný nový jez

Lodě nemají problém s plavbou po zdymadla na ústeckém Střekově. Dál do Děčína se často, kvůli nízké hladině Labe, nedostanou. Podle Ředitelství vodních cest by pomohl nový jez na Labi. Plány na jeho stavbu jsou ale terčem kritiky, například kvůli ochraně přírody.

Jde například o to, jestli je možné vlivy jezu na přírodu nahradit investicemi do její ochrany na jiném místě.

Podle ředitele Lubomíra Fojtů se teď čeká na posudek, který by měl o další přípravách rozhodnout.

„My máme posudek, že kompenzovat lze. Agentura ochrany přírody a krajiny si nechala zpracovat studie, které tvrdí, že kompenzovat nelze, takže se teď připravuje další studie, která by měla nějakým způsobem arbitrovat tyto nesrovnalosti,“ vysvětlil Fojtů.

Výsledek jakéhosi revizního posudku by mělo mít Ředitelství vodních cest zhruba za rok.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související