Ředitelství silnic a dálnic zahájilo stavbu další části obchvatu České Lípy. Propojí dvě městské části

18. duben 2024 14:40

Stavba dlouho očekávaného obchvatu České Lípy se po přibližně 10 letech znovu rozbíhá. ŘSD ve čtvrtek 18. dubna 2024 odpoledne v místní části Dolní Libchava symbolicky odstartovalo kilometr a půl dlouhou etapu do průmyslové zóny Dubice.

Symbolický základní kámen

Propojení by mělo být dokončené za zhruba rok a půl, jak při zahájení stavby slíbil ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. A nebude to úplně jednoduché, asi třetina z kilometru a půl povede po celkem pěti mostech. Ten nejdelší, přes Ploučnici, bude mít skoro 330 metrů.

Na stavbu tohoto úseku měla podle původního plánu navázat závěrečná etapa obchvatu do Nového Boru, už teď je ale téměř jisté, že mezi dokončením silnice z Dubice do Dolní Libchavy a zahájením posledního, desetikilometrového úseku do Nového Boru bude nejméně několikaletá pauza.

ŘSD má aktuálně naplánovaný začátek etapy na rok 2037. Ředitel Mátl uvedl, že zahájení stále stojí na chybějící výjimce z ochrany zvlášť chráněných zvířat a živočichů. Výjimku ředitelství očekává do jednoho až dvou měsíců. Pak požádá o územní rozhodnutí, které chce získat ještě v roce 2024.

Silnice se kromě ochranářů nelíbí ani některým lidem v okolních obcích. Obávají se například narušení krajinného rázu nebo hluku. Například u Skalice u České Lípy silnice povede několik set metrů od zástavby.

Do přípravných řízení se zapojily také ekologické spolky, které poukazují na podle nich zbytečné zahušťování silniční sítě. Podle českolipské starostky Jitky Volfové ale v současnosti středem České Lípy, po současné silnici I/9, denně projíždí až 16 tisíc aut a velkou část by obchvat pomohl odklonit.

Spustit audio

Související