Recept na čaj dlouhověkosti? Potřebujete jen kustovnici čínskou a vodu

16. listopad 2015
Dobré odpoledne

Kustovnice čínská je už k dostání i v našich obchodech. Možná jste ji zkoušeli pojídat jen tak třeba místo sušených jablek nebo oříšků. Ale zkuste si z ní připravit nápoj, Číňané tvrdí, že zajistí dlouhověkost.

„Říkají tomu čaj dlouhověkosti. Je to čaj – nečaj. Není připraven z čajovníku, ale je to z plodů kustovnice čínské – goji. Jsou to malé plody, které se teď na podzim v Číně sbírají, usuší se a může se z nich připravit čaj nebo tinktura,“ říká na úvod Iva Pařízková z čajovny Kuba a Pařízek. Goji obsahuje široké množství minerálů, vitamínů, stopových prvků, posiluje imunitu, takže se to na podzim hodí.

„Buď toto můžete jíst jako sušený plod – doporučují 8-12 gramů denně. Nebo si to můžete přidávat do snídaně, třeba do kaše třeba ještě spolu s ořechy,“ radí Iva Pařízková a přidává návod na čaj – nečaj. Nestačí jen louhovat, musíte suché plody povařit. „Nejlépe povařit, 1 polévková lžíce na půl litru vody a vaří se to 5-10 minut. Doporučují pít ve dvou dávkách – nejlépe ráno na lačno. Když se popíjí celoročně, přináší dokonalé zdraví a dlouhý věk,“ vysvětluje Iva Pařízková.

Čaj na zimu

Na chladná období se hodí i pu-erh. To je čaj, který léty zraje. Je z čajovníku, listy se prosuší a pak se z toho lisují jednotlivé tvary – cihla, mistička, koláče. Čaj se tím pádem snáze skladuje a uvnitř ještě zraje a čím je starší, tím je lepší. „Léčebné bakterie, které tam jsou, odbourávají tuky, snižují cholesterol, pomáhají na zažívací potíže. Protože to je ale černý čaj, nedoporučujeme pít ho večer. Když to použijete léčebně, pijte slaboulinký čaj, první nálev půlminuty, druhá minutu, třetí nálev minutu a půl, “ uvádí podrobnosti k čaji pu-erh Iva Pařízková.

Iva Pařízková, provozovatelka čajovny

Na zahřátí zkuste také indické čaje. Masala se povaří s vodou a mlékem – pozor i mléko se musí vařit, přidáte cukr a vznikne vám béžová sladká tekutina. Indické čaje s kořením vás zharmonizují nejen fyzicky, ale psychicky. „Dáváme bílý cukr, je to tradiční. Pokud chcete, dejte tam třeba hnědý cukr, med nebo třeba javorový sirup. Místo kravského mléka můžete dát kozí, kokosové nebo třeba rýžové. Můžete to zkusit třeba s assamem, cejlonským čajem nebo nějakým červeným čínským čajem,“ uvádí další kombinace čaje s mlékem Pařízková.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio