Raná péče pomáhá v domácím prostředí rodinám, kterým se narodilo dítě s postižením

4. listopad 2019 13:33

Už dva roky využívá služeb Společnosti pro ranou péči maminka malé Anety z příhraničního Dolního Dvořiště. Holčička se narodila o tři měsíce dřív a vážila půl kilogramu, což se projevilo na jejím zdravotním stavu.

Poradkyně pomáhá rodině od prvního dne, kdy se Anetka po několikaměsíčním boji o život vrátila z porodnice domů. Právě pomoc v rodinách, kde se narodilo dítě s postižením, připomíná osvětová akce Týden rané péče.

„Když se Anetka narodila, řekli, že jí hrozí slepota. Převáželi ji z neonatologie na operaci, pak se to muselo hlídat. Má za sebou asi dvacet vyšetření a potřebuje silné dioptrie,“ popisuje maminka Veronika Korchová.

Rodinu navštěvuje poradkyně Společnosti pro ranou péči Andrea Matějková. „Snažím se rodině radit, jak správně trénovat zrak, jak se zorientovat v situaci, popřípadě dovysvětluji nějaké termíny, složitá slova ze zpráv od lékařů,“ říká.

Čtěte také

S rodinou je v kontaktu od úplného počátku. „Hned jsme s maminkou mluvily o závažnosti té situace, která nastala, pracovaly jsme s Anetkou na rozvoji pohybu, probíraly jsme různé metody, jak pomoci mamince při výživě a podobně,“ dodává.

Poskytování služby v domácím prostřední je podle ní pro Společnost pro ranou péči typické. Za maminkou s dítětem poradkyně jezdí pravidelně v čase, který jim vyhovuje. Poradkyně může v rodině pomáhat až do sedmi let věku dítěte.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související