Rakouští odborníci vypouštějí do řeky Kamenice jikry lososů ze speciálních inkubátorů

20. březen 2015

Pět inkubátorů a deset tisíc lososích jiker. Ty vložili rakouští odborníci společně se zástupci Národního parku České Švýcarsko do řeky Kamenice na Děčínsku. Pokoušejí se tak vrátit lososy do řek, kde původně žili. Je to jedna z nejnovějších metod. Ryby, které se vylíhnou přímo v řece, by se měly snáze z moře navracet zpět.

„Schránka má dvě komory. V první jsou hrubé kameny, které mají simulovat říční dno. Jakmile se vylíhnou malé rybičky, tak splují do spodní komory, která by měla být prázdná. Jak jsme ale viděli, bylo v ní dost písku,“ popisuje mluvčí NP České Švýcarsko Tomáš Salov.

Živé larvy lososů jsou po sečtení vypuštěné zpět do řeky. Zástupci Českého Národního parku, ale i rakouští odborníci teď budou zkoumat, proč se do schránek tolik písku dostalo, jak potvrzuje Georg Holcer: „Proč to tak je, na to se musíme zeptat hydrologů. Možná byl v řece větší průtok vody, protože jsme na boxech našli i kameny.“

V ukládání inkubátorů s vajíčky lososů z Německa budou ekologové pokračovat. Pravděpodobně je zkusí uložit i na jiné místo v řece - tak aby se jim příště podařilo překonat zhruba padesátiprocentní úspěšnost posledního pokusu.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio