Rajčata i papriky potřebují čas, aby si zvykly na UV světlo. Otužujte je, než je přesadíte do záhonu

16. květen 2023

Zmrzlí muži se letos o trochu předběhli. Podle předpovědi meteorologů už ranní mrazíky nehrozí. Zahrádkáři tedy mohou konečně sázet zeleninu na venkovní záhony bez obav. Mezi nejoblíbenější patří bezesporu rajčata a papriky.

Pokud jste si ale rajčata a papriky předpěstovali doma, rozhodně je nevysazujte na prosluněný záhon hned, jak je vynesete z domu. Rajčata i papriky potřebují čas, aby si zvykly na celé spektrum slunečního záření.

Příprava sazenic rajčete

Pozor na UV světlo

„Z kelímku rovnou na záhon ani náhodou. Kdo si zeleninu sám předpěstovává doma a nemá sadbu otužilou, ať vynese kelímky ven v nějaké bedýnce a nechá je aspoň tři dny ve stínu někde po keřem v teple, aby si sazenice zvykly na denní světlo postupně. Okenní sklo totiž nepropouští ultrafialové paprsky do místnosti, proto si rostlinky potřebují na slunce venku zvyknout. Lidé pak za mnou chodí a říkají, že jim rajčata na záhonku úplně zežloutla, jsou jako sláma. Sluníčko je totiž spálilo,“ upozorňuje pardubický zahradník František Hlubocký.

Pokud ale sazenice předpěstováváte ve skleníku, není problém vysázet je přímo na záhon. „Na skleníky se pořizují zahradnická skla nebo polykarbonát, který propouští i ultrafialové paprsky,“ vysvětluje důvod zahradník.

Proč je lepší sázet zeleninu na vyvýšené záhony? A vyrostou lépe naseté nebo nasázené okurky? Poslechněte si reportáž Hobby magazínu.

Spustit audio

Související