Pytlík od brambůrků málem na děčínském sídlišti udusil srnku

14. červenec 2016

Pohozené odpadky na zemi nejenom, že nejsou pěkné na pohled, ale mohou i ublížit. Odpadky také škodí divoké zvěři, která je může sníst nebo se do nich zaklínit. Podobnou situaci řešil před necelým měsícem Filip Berka z Děčína, který při návratu domů zachraňoval omámenou a dezorientovanou srnku.

Šli jsme s kamarádem domů po dvou pivech, a tady z keře se ozývalo takové šramocení. Myslel jsem si, že to je pes a šel jsem se podívat. Nebyl to ale pes, byla to srnka a měla na hlavě veliký plastový pytlík od brambůrků,“ popisuje Filip Berka.

Srnka se potácela a bourala do keřů. Když k ní Filip Berka přišel blíž, aby jí pomohl, uslyšela ho a začala utíkat přímo k panelovému domu.

„V momentě, kdy se ta srnka rozeběhla a po slepu a vrazila přímo do toho domu, tak to už taková sranda nebyla. Byla to hodně velká rána. Tak jsem se k ní začal znova plížit, a když jsem byl dostatečně blízko, tak sem jí ten pytlík z hlavy strhnul. Vyplašená srnka se pak rozeběhla někam utekla,“ vzpomíná Berka.

Je možné, že v pytlíku zůstalo pár nedojedených brambůrků, které srnka ucítila a dostala na ně chuť. A na neštěstí bylo zaděláno. Aby proto nedocházelo k podobným nehodám, měli by lidé důsledně vyhazovat odpadky jen do kontejnerů a popelnic.

Spustit audio