Psí blechy se mohou kvůli teplému podzimu místy přemnožit. Pokousat mohou i člověka

19. listopad 2015

Teplé a vlhké počasí je podle veterinářů ideální pro zvířecí blechy. Jejich výskyt může být místy větší, než obyčejně. Větší počet zablešených zvířat potvrdili veterináři například na Mostecku nebo Teplicku. Majitelé psů a koček by proto měli lépe prohlížet srst svých miláčků, blechy se totiž mohou následně zabydlet i v domácnosti.

„Přišla jsem na to tak, že se pořád olizoval, on se nějak moc nedrbe. Olizoval se, tak protože špatně vidím, jsem si vzala brýle, abych prohlídla, jestli tam něco nemá a najednou jsem viděla, jak mu něco běží do kožíšku,“ popisuje Bohumila Dupáková z Bíliny jak přišla na to, že má její osmiletý jorkšír blechy.

„Hrozná panika, půjčila jsem si sprej, snažila se všechno vystříkat, pak jsem si sedla k počítači a snažila se toho co nejvíc zjistit, protože ho mám osmý rok a ještě jsme blešky neměli.“

Trvalo týden, než se podařilo psa i jeho pelíšek zbavit blech. „Vystříkala jsem všechno sprejem, místa kde ten pejsek skáče, pelíšek jsem vyprala, sedací soupravu…“ vzpomíná na důkladný úklid Bohumila Dupáková.

Podle veterinářů letošní teplý a vlhký podzim blechám vyhovuje. Místy jich může být víc, než je obvyklé.

„Možné to je, protože blechy všeobecně mají rády vlhko a teplejší počasí. Takovou blechu chytne pes od jiného psa nebo od kočky úplně kdekoliv,“ doplňuje Martina Urbanová z chomutovské veterinární kliniky.

V tu chvíli je podle ní nutné udělat přesně to, co udělala paní Bohumila: „Účinně odblešit, samozřejmě ty blechy jdou rády do prostředí, takže je potřeba ty místa, kde ten pejsek leží často dezinfikovat, luxovat.“

Blecha - přenašeč morových bakterií

Pozor, psí blechy může chytit i člověk!

To, že má zvíře blechy, pozná majitel podle toho, že se pes nebo kočka často škrábou. Situaci by neměli majitelé zvířat podceňovat, blechy totiž mohou způsobit vážné zdravotní komplikace.

„Často se přidává alergická dermatitida, která dělá často některým psům potíže, a to už je v podobě nějaké olysalosti a zánětů na kůži.“

Existují různé přípravky, jako obojky anebo kapky, které preventivně zabrání zablešení, účinnost ale mají zhruba jeden měsíc. Dana z Mostu přišla na to, že má její jorkšír blechy až ve chvíli, kdy ho stříhal mu psí kadeřník. Následné odblešení trvalo dva týdny.

Dana vzpomíná na zvláštní pocit, který měla od chvíle, kdy zjistila, že její pes má blechy: „Bylo to hrozný, protože já jsem takový člověk, že když teda to, tak se hned začnu drbat. Mám pocit, že to mám i já.“

To není vůbec nepravděpodobné. Věta, kterou pronesl Josef Kemr ve filmu Na samotě u lesa o tom, že blechy psí na člověka nejdou, totiž neplatí.

„Asi nejčastější blecha je ta blecha psí, bohužel se nevyhýbá ani člověku, člověk ji může talky chytnout, může být pokousaný, což je asi ten nejčastější problém u lidí,“ upozorňuje veterinářka Martina Urbanová.

autor: Jan Beneš
Spustit audio