Prvním čtením ve sněmovně prošla novela, která má městům pomoci v boji s hazardem

28. červenec 2014

Provozovatelé výherních hracích přístrojů i videoloterijních terminálů přijdou o potřebné licence automaticky tři měsíce poté, odkdy obec vydá vyhlášku týkající se zákazu heren na svém území. Předpokládá to návrh novely loterijního zákona, který poslanci schválili v prvním čtení.

Severočeským obcím by novela výrazně pomohla v boji s hazardem.

„Celý proces trval téměř dva roky, než se nám podařilo uvést v život naši vyhlášku tím, že už tady není ani jeden hrací terminál,“ konstatuje starostka Obrmic na Mostecku Drahomíra Miklošová z ODS.

Obec vydala vyhlášku o zákazu hazardu na svém území v roce 2012. Důvodem byl velký počet sociálně slabých obyvatel, kteří ve dvou zdejších hernách utráceli sociální dávky.

Ministerstvo financí odebralo licence oběma hernám celkem rychle. Dva roky ale trvalo řízení, ve kterém se provozovatelé heren proti rozhodnutí odvolali.

Pomoci obcím v boji proti hazardu by měla novela loterijního zákona. „Je to reakce na současnou situaci, kdy na ministerstvu financí dochází k průtahům řízení z důvodu, že je špatně nastavená legislativa,“ vysvětluje poslanec z hnutí ANO a jeden z předkladatelů novely Matěj Fichtner.

„Návrh říká, že příslušná povolení zaniknou přímo ze zákona, uplynutím tří měsíců od doby, kdy obec přijme obecně závaznou vyhlášku, která zakazuje výskyt hazardu na jejím území,“ dodává poslanec.

Rok od schválení vyhlášky automaty stále fungují

V Chomutově mají vyhlášku, která povoluje herny jen na dvou místech ve městě. Ostatní herny musí podle vyhlášky zmizet. Ani tady se ale déle než rok od chvíle, kdy vyhláška začala platit, moc nezměnilo.

Ministerstvo financí ve většině případů ještě nestihlo odebrat licenci. Návrh poslanců proto vedení města vítá.

„Pro Chomutov by to možná znamenalo urychlení procesu odebírání licencí tam, kde jsme zakázali obecně závaznou vyhláškou provozovat hazard. V současné době běží proces, kdy ministerstvo financí odebírá licence,“ říká primátor Jan Mareš z ČSSD.

Novela loterijního zákona prošla prvním čtením, zatím má podporu napříč politickým spektrem. O tom, že zákon projde hlasováním, je přesvědčen i opoziční poslanec z TOP 09 Jan Farský.

Herna, videoterminál (ilustrační foto)

„Určitě šanci projít má, byť je to poslanecký návrh, tak koaliční s podporou opozice návrh a jediné, co může zkomplikovat jeho přijetí je, že se čeká na notifikační proces Evropské komise, která se k němu musí vyjádřit,“ vysvětluje Farský.

Předpokládá ale, že zákon bez problémů projde i dalšími čteními v Poslanecké sněmovně a Senátem. „Koncem tohoto roku už může být v účinnosti,“ doplnil.

Novela loterijního zákona mimo jiné snižuje i maximální možnou částku, kterou bude možné do hry vložit.

Jestli poslanci novelu prosadí v její původní formě, anebo jestli se podaří loterijním společnostem lobbovat za její zmírnění, ukáže až hlasování poslanců po prázdninách.

autor: jbe
Spustit audio