První zvukový film v bývalém Československu se promítal na severu Čech

26. duben 2019 15:45

Víte, kdy a ve kterém městě poprvé film v Československu promluvil? Stalo se to před devadesáti lety 26. dubna a v Praze to nebylo.

Bylo to v Ústí nad Labem, v kině Alhambra, a pokud byste vsadili na grotesku nebo drama, spletli byste se. Šlo o reklamu na výrobky tehdejšího továrníka Johanna Schichta - vynálezce mýdla s jelenem.

I když se původní film nedochoval, představu máme díky výstavě Ústeckého muzea celkem přesnou. Zachovaly se reklamy, které se hrály jen o něco málo později. Zájemci některé mohou vidět na výstavě připravené k tomuto výročí ústeckým muzeem.

Jeden z prvních zvukových filmů je součástí výstavy v ústeckém muzeu

„Vidíme, jak babička v té reklamě má valchu, necky, ale po čerstvě vypraném prádle se jí projdou kachny s blátivýma nohama. A pak přijde shichtova můza, aby pradlenu zachránila se svým sloganem: nedři se, vem si rádio,“ popsal jednu z reklamu Martin Krsek pracovník muzea.  Rádio byl tehdy prací prášek. Jak dodal, reklama byla na tehdejší dobu překvapivě propracovaná.

První premiéru nedoprovázelo jen nadšení, ale i komentáře v místním tisku, že o práci přijdou desítky hudebníků, kteří až do té doby promítání filmů v kině doprovázeli svou hrou na některý nástroj - většinou na piano.

Pověstné ústecké mýdlo s jelenem
Jelen z mýdel s jelenem v ústeckém muzeu
Ústecké muzeum, kde se připomíná promítání prvního zvukového filmu v Československu
autor: Iva Zítková
Spustit audio

Související