První zcela vybavené místo pro karavany v Českém středohoří otevřeli ve  Velemíně

1. květen 2022 10:02

Přijedete s karavanem, máte k dispozici vodu i elektřinu a můžete tam stát tak dlouho, jak chcete. Takzvaný stellplatz mohou motoristé nově využívat od soboty 30. dubna ve Velemíně na Litoměřicku.

Parkoviště pro obytná auta je samoobslužné. Kdo přijede s karavanem, zaplatí u chytrého sloupku jedním lístkem parkovné i eletřinu a vodu.

 

Stačí zaplatit u sloupku a brána nového stání pro karavany ve Velemíně se otevře.

Za novým místem stojí Ústecký kraj, který na takového projekty pro posílení cestovního ruchu aktuálně rozdělil osm milionů korun. „Tady na ten konkrétní stellplatz to je asi 300 000,“ vysvětlil náměstek hejtmana za Spojence pro kraj Jiří Řehák. „Peníze jdou i na jednoduché ubytovny, každý příspěvek je jiný,“ dodal.

Podle něj je právě velemínský stellplatz vybaven velmi kvalitně. Je tam elektrický proud, voda, toalety a kryté stání. Přibýt by měla podle zástupců kraje i další podobná místa. Uvažuje se o Račicích nebo třeba o Varhošti.

Co očekává od nového stání pro karavany samotná obec Velemín? Příliv turistů, shrnuje jednoduše nezávislý starosta Petr Křivánek: „Žádný kemp tady nemáme. Přitom jsme v centrální části Českého středohoří.“ Připomenul také, že jde o první místo v této chráněné oblasti.

Informační tabule v novém stání pro karavany ve Velemíně se zajímavostmi  v okolí

Stellplatzy se teď obecně budují poblíž turistických atrakcí. Ve Velemíně to je České středohoří. Jde o jedno z míst, odkud se dá vyrazit na jeho nejvyšší horu, Milešovku. Poblíž se nachází také Opárenské údolí, vrch Lovoš, Házmburk a další zříceniny nebo někdejší královské město Litoměřice, Terezín nebo Teplice. Přímo ve Velemíně je navíc dlouhé roky motorest s vyhlášenou kuchyní.

Spustit audio

Související