První uprchlík dorazil do Liberce. Omylem!

13. prosinec 2018

Policisté v pondělí 10. prosince v Liberci zadrželi muže, který do Česka nelegálně přicestoval v nákladovém prostoru kamionu.

„Při vykládce zboží na parkovišti jedné z firem v Liberci vypadl onen zcepenělý cestovatel z nákladového prostoru kamionu. V poloze stojmo, zaklíněn mezi nákladem, setrval téměř čtyři dny. Není se tak čemu divit, že jej nohy neposlouchaly,“ popisuje policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Podle něj do kamionu nastoupil v Belgii. Muž následně v Česku požádal o azyl.

V závěru minulého týdne stál na jednom Belgickém parkovišti zaparkovaný kamion, jehož řidič si plnil podmínky bezpečnostních přestávek. Nedaleko od shromaždiště kamionů pak pokukovala po případném „převozníkovi“ skupinka osob. Byl mezi nimi také „náš smolař“. Pravděpodobně dlouhé čekání na vhodnou příležitost jej zmohlo natolik, že usnul. Mezitím, co se oddával blaženému spánku, nastoupili jeho kamarádi, zřejmě, do náklaďáku směřujícího na „ostrovy“. Po probuzení se nestačil divit. Kamarádi byli pryč a on se tak ocitl zcela sám na neznámém místě. Odhodlal se k činu. I on tedy nastoupil do nějakého kamionu v domnění, že cílovou destinací bude země za kanálem, oznámil liberecký policejní mluvčí Vojtěch Robovský na webu.

Podle mluvčího mířil muž původně do Velké Británie, ale spletl se a řidiči kamionu ho našel při vykládání v Liberci. Mezi nákladem strávil ve stoje skoro čtyři dny. Cizince převezla policie do přijímacího střediska pro azylanty. Neměl u sebe doklady ani peníze. „Cizinec byl po administrativních úkonech převezen do Přijímacího střediska pro azylanty a předán příslušným orgánům, které budou o udělení azylu rozhodovat,“ dodal mluvčí.

autoři: Jan Charvát , Michal Balák , Jaroslava Mannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka