První turistická trasa vyznačená Klubem českých turistů vede ze Štěchovic ke Slapské přehradě

18. červenec 2018
Česko – země neznámá

Česko má jednu z nejdokonalejších a nejhustších sítí značených tras pro pěší turistiku. Úplně první značená turistická stezka vznikla mezi Štěchovickou a Slapskou přehradou.

Území Česka a Slovenska má jednu z nejdokonalejších a nejhustších sítí značených tras pro pěší turistiku. Na středočeské turistické trase ze Štěchovic ke Slapské přehradě se vrátíme do doby samotných počátků turistiky i návazného cestovního ruchu. Milovníci pěší chůze se koncem 19. století sdružili do Klubu českých turistů a ještě za Rakouska-Uherska začali vytyčovat první cesty po zajímavých i historických místech – například na Karlštejn nebo ke Svatému Janu.

Trasa vede lesem i oborou Třebonice

A my vás dnes zavedeme na úplně první značenou turistickou stezku v Česku, která spojuje Štěchovickou a Slapskou přehradu ve středních Čechách.

Klub českých turistů byl založen 11. června 1888 v Praze, v malém sále Měšťanské besedy. Už v lednu 1889 bylo vydáno první číslo Časopisu turistů, který pod názvem Turista vychází dodnes. Krátce po založení začaly vznikat první trasy, které postupně vytvořily hustou síť turistického značení. Turisty bylo zkrátka potřeba nasměrovat na zajímavá místa.

Rok po založení Klubu českých turistů byla v květnu 1889 otevřena první značená trasa ze středočeských Štěchovic, která končila u Svatojánských proudů. Původní délka trasy byla přibližně osm kilometrů. Dnes se dochovala pouze v poloviční délce. Zbytek původní trasy skončil pod vodní hladinou Slapské přehrady.

Za pěkného počasí bývala tato trasa navštěvována davy výletníků. Šlo o velice oblíbenou turistickou destinaci. Výletníci se příjemnou procházkou dostali k Hornímu slapu Svatojánských proudů. Horní slap byl peřejí největší, zdaleka ne však jedinou. Asi o 100 metrů níž se nacházel tak zvaný Dolní slap. A dál po řece bylo pak až do Štěchovic ještě mnoho dalších skalisek a balvanů, tvořících peřeje.

U Svatojánských proudů na turisty čekávali na pramicích místní mládenci a za menší poplatek je vozili přes proudy zpátky do Štěchovic. Byla to romantická plavba, která zakončila příjemný celodenní výlet. Podobně můžete tuto trasu absolvovat i dnes, jenom Svatojánské proudy jsou už ukryté pod vodami Slapské i Štěchovické přehrady.

trasa je znovu vyznačena replikami původních turistických značek

Trasa je dodnes vyznačena replikami původních značek z roku 1889. Turistické trasy nebyly totiž na úplném začátku značené tak jako dnes – čtyřmi různými barvami: žlutou, červenou, zelenou a modrou. Všechny trasy byly tehdy červené. Značka měla uprostřed větší červený čtvercový pruh, který byl lemován úzkými bílými proužky. Podoba turistického značení sice zůstala zachována, ale s tím, že se barevná část zmenšila, takže na dnešních značkách jsou všechny tři pruhy stejně široké.

Díky vzniku přehrad se okolní příroda od dob prvních turistů zásadně změnila. Na druhou stranu si na začátku i na konci stezky můžete vychutnat výhled na široké vodní hladiny Štěchovické a Slapské přehrady. Samotná trasa vede přes zalesněný kopec, který obě přehrady spojuje. Přibližně uprostřed prochází skrz jelení oboru Třebenice.

V místech, kde původní stezka pokračovala dál ke Svatojánským proudům, dnes narazíte na hráz Slapské přehrady. Cestou potkáte repliky dřevěných historických turistických směrovek a vývěsné turistické panely s informacemi o původní trase.

Spustit audio