První sekání jarní trávy se blíží. Jak se na sezonu připravit?

10. březen 2020

Jaro začíná, a proto už zanedlouho budeme letos poprvé sekat trávníky, vyžínat okolí zahrad a ničit nálety. Jak zahradní pomocníky na sezonu připravit, poradil plzeňský prodejce zahradní techniky a servisní technik Michal Zbráš.

Kdo nechal na podzim v zahradních pomocnících klasický benzin Natural 95, má většinou zaděláno na problém. Biosložky v něm obsažené budou většinou v podobě lepkavého slizu usazené v nádrži, filtru, hadičkách i karburátoru.

Zručný kutil tyto stroje dovede rozebrat a od nánosu bio složek z benzínu vyčistit. Problém může nastat s výměnou membrán, těsnění a filtrů, se kterými se ale poradí v servisu. Pokud jsme nevyměnili po sezóně olejovou náplň, je čas na její výměnu právě teď.

Nebezpečné vibrace

Zkušenému servisnímu technikovi kontrola a případná výměna vadných dílů bude trvat okolo půl hodiny. Důležitá je i kontrola sekacích a vyžínacích nástrojů. Ostrý nůž u sekačky je základ. Pokud sekačka po nastartování vibruje, máme buď nevyvážený nůž, nebo povolený motor. Vibracemi se mohou uvolnit šrouby na palivové nádrži nebo karburátoru. Motor si začne přisávat vzduch, zvyšují se jeho otáčky a může dojít k jeho poškození.

Vyvážení pracovních nástrojů se doporučuje i u křovinořezů. Vibrace poškozují převodovku, hřídel a nebudou příjemné ani obsluze. Používejte také kvalitní žací struny, které se netrhají. Při trhání strun opět dochází k vibracím, které ničí celý stroj.

Benzin nekupujte do zásoby

Benzin do těchto zahradních pomocníků kupujte častěji a čerstvý. Natural 95 v kanystru na půl roční sezonu nevydrží. Jeho životnost můžete prodloužit vhodnými aditivy. U benzínů se 100 oktany tento problém nehrozí. Neobsahují biosložky a ani vyšší oktanová hodnota zahradním pomocníkům neublíží, spíše pomůže v jejich bezchybné činnosti.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio