První prázdninový víkend v Ústeckém kraji je nabitý kulturou – konají se festivaly, poutě i slavnosti

30. červen 2022

Láká vás spíš Třešňová pouť, nebo Hradní hrátky? Dáte snad raději přednost Černínským slavnostem? Vyberou si ale i milovníci muziky či divadla. V Ústeckém kraji to první červencový víkend kulturně žije.

Sobota 2. července

Slavnosti Jana Rudolfa Černína na zámku Krásný Dvůr nabídnou po celý víkend netradiční prohlídky, tvořivé dílny, divadlo i zážitkový program, kdy se můžete stát hosty majitele panství. Průvodce v kostýmu návštěvníky seznámí se životem na zámku kolem roku 1800. Prohlídky začínají v 11.00, 13.00 a v 15.00. V zámeckém parku rozbijí své ležení rytíři, jejichž souboje budete moci sledovat na nádvoří. Tam bude také probíhat jarmark. V parku se zase můžete projet bryčkou nebo v sedle a navštívit tvořivé dílny.

Zámek Krásný Dvůr u Podbořan

Rychnov u Verneřic zve na Rychnovský rynek – tradiční příjemný country a bluegrass festival. Letos budou hrát skupiny Frýda a company, Blue Eyes, Undergrass, Brzdaři, Cobblestone a Riding Hoppers – jména, která návštěvníkům zaručují dobrou zábavu. Slovem bude provázet Pepa Klačanský. Rychnovský rynek začíná 2. července ve 13 hodin.

Veřejný závod v triatlonu s názvem Hopman pořádají v sobotu v autokempu U Hráze Vikletice u vodní nádrže Nechranice. Dětský triatlon startuje v 11, olympijský a sprint triatlon ve 12 hodin. Dětský triatlon zahrnuje 30 metrů brodění, 300 metrů na kole, odrážedle nebo tříkolce a 150 metrů běhu. Olympijský už má parametry náročnější – 1,5 kilometru plavání, 40 kilometrů na kole a 10kilometrový běh. Sprint triatlon pak má parametry poloviční.

Jarmark v Úštěku

V sobotu ve 13.30 začínají na náměstí v Úštěku Hradní hrátky – benefiční hudební a divadelní festival divadla PIK-ART. Uvidíte například pohádku Hledá se Khódl v provedení teplického divadla Na klice, zahrají skupiny Čadič, Big Boy Band a další, večer pak bude součástí programu dražba uměleckých děl. Výtěžek, stejně jako dobrovolné vstupné, půjde na pomoc dvouletému Tadeáškovi, který bojuje s vážným neurosvalovým onemocněním. Od 22 hodin se pak u jezera Chmelař v Kinematografu bratří Čadíků bude promítat český romantický film Cesta domů.

Po 80 letech se 2. července obnovuje tradice tzv. Třešňové pouti na hřebeni Krušných hor. Cílem poutě z obou stran hranice bude místo, kde kdysi stávala kaple. Ve 14 hodin se poutníci sejdou, proběhne ekumenická pobožnost, skupina Ritornello přednese písně spojené právě s tímto místem a dojde i na zdejší legendy a 3D vizualizaci původní kaple a oltáře.

Zámek Šluknov

Staré Křečany zvou na sobotní 13. hodinu na tamní slavnosti. Čekají vás prázdninové hry, bohatý kulturní program, stará řemesla, stánkový prodej, jízda na koních i kočárem, bubenická show, trialshow na kolech, zorbing a další zábavy.

Další slavnosti – tentokrát Zámecké – budou u zámku ve Šluknově. Těšit se můžete na dobové tábory a hry, přijímání noviců do Templářského řádu, kejklíře, šermíře, od 19:30 bude hrát skupina Čechomor, od 21 hodin Queen Revival a všechno to uzavře ohňostroj.

Neděle 3. července

Městys Slavětín má na neděli nachystanou pouť. Na dvoře radnice je výstava domácích zvířat, kterou připravil místní Český svaz chovatelů, od 14 hodin bude pohádka a pohádková minidiskotéka se Zdeňkem Lukeslem a od 16 hodin vystoupí bavič Vladimír Hron se skupinou The Drops. Od 18 hodin dojde i na Ein Lukesle Buntes – retrodiskotéku.

Pohled na zámek z parku

Zámek Velké Březno pořádá pravidelně pohádková představení, tentokrát to bude hra S Kašpárkem za pohádkami, hraje Loutkové divadlo Krajánek z DDM Děčín a začátek je ve 14 hodin.

V neděli od 9:00 se v Litoměřicích koná velká akce pro děti s názvem Kinder Fest. Těšit se můžete na skákací hrady, interaktivní dílny, malování na obličej a také bohatý kulturní program.

Kinematograf bratří Čadíků v Českých Budějovicích

Kinematograf bratří Čadíků zakotvil od 2. července do 5. července u jezera Chmelař v Úštěku. 3. července od 22 hodin nabídne českou komedii Patrika Hartla Prvok, Šampón, Tečka a Karel. V titulních rolích David Švehlík, Martin Pechlát, Hynek Čermák a Martin Hofman.

Františkánské zahrady v Kadani zvou na koncert rakovnické kapely Brass Band, která hraje specifický hudební žánr – dixieland neboli neworleanský jazz – tak, jak se hrával ve 20. a 30. letech právě v kolébce žánru, v New Orleans. Začátek koncertu je ve 14 hodin, a když se zdržíte déle, můžete od 16 hodin ve Františkánských zahradách ještě jednu pohádku – Tři čuníci nezbedníci.

Spustit audio