První pomoc při nachlazení? Odpočinek a echinacea, radí bylinkářka

18. listopad 2013

Také máte jednou za čas pocit, že vás zradilo celé tělo? Bolí vás klouby i s vlasy a špatně se vám polyká? Jak si v takové chvíli máme poradit?

„Jestliže se ráno probudíme a bolí nás v krku, tak nám organismus dává najevo, že jsme někde něco přehnali. Většinou v tu chvíli sáhnu po echinacee, to je taková moje VIP bylina, která skutečně zabírá...“ říká bylinkářka Dana Stříbrná a dodává: „Ať si vezmeme cokoliv, vždycky musíme myslet na to, že to tělo si žádá odpočinek.“

Mnoho lidí se snaží dodat tělu vitamíny tím, že ve větší míře konzumují pomeranče nebo citróny, to ale není úplně nejšťastnější řešení. Citrusové plody totiž v zimě ochlazují, a proto, i přesto že obsahují vitamíny, nejsou pro oslabené tělo vhodné.

„Můžeme si ale udělat ovocný salát, který zakápneme olejem, aby se ty vitamíny uvolňovaly postupně... Nebo si můžeme kousek pomeranče hodit do čaje,“ radí Dana Stříbrná.

Jak tedy postupovat, pokud nám není dobře? Méně jíst, víc pít, vzít si echinaceu, případně arónii nebo zázvor, který nás prohřeje. Hlavně bychom ale v takovém případě měli alespoň den odpočívat.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.