První politickou chybu jsem udělal v devíti letech, napsal Miloš Zeman ve své knize Jak jsem se mýlil v politice

14. prosinec 2021

„Politika je především bojem proti blbosti, a to včetně blbosti vlastní,“ zní motto knížky Miloše Zemana s názvem Jak jsem se mýlil v politice. Vyšla v roce 2005. „Nemíním čtenáře unavovat rozvleklým popisem svého dětství, stejně na něm nebylo nic zvláštního. Ti, kdo se snaží vystopovat počátky politikovy kariéry v imprintech, pečetění, které do ní vneslo právě toto životní období, by v mém případě byli zklamáni,“ tvrdí v úvodní kapitole současný prezident.

„Ne, neprožil jsem nic strašlivého ani oslňujícího. A jediné imprinty, které jsem si z té doby odnesl, se politiky netýkaly. Byla to láska k přírodě a láska ke knihám,“ píše Miloš Zeman.

Čtěte také

Tato úvodní slova jsou až na malé výjimky jedinou částí knihy, kde nechává čtenáře nahlédnout do svého soukromého života. Jeho rodiče byli rozvedení, a tak ho vychovávala maminka s babičkou. Otce, který zemřel v jeho třinácti letech, téměř neznal.

„V každém případě mohu říci, že matčina a babiččina výchova ve skromných, nikoliv však nuzných poměrech na mě žádné zvláštní deformace nezanechala. Přesto jsem vždy uváděl, že každý jedináček je svým způsobem deformovaný a učitelský jedináček je deformovaný dvojnásob. Základní školou jsem procházel bez problémů. Nemiloval jsem zejména tělocvik a zpěv,“ vrací se Miloš Zeman do svého dětství.

Nevzpomínám si na hlubší přátelství, které bych v tomto věku uzavřel. Byl jsem líné dítě, které maminka do pěti let vozila ve sportovním kočárku. A lenost mně neopustila dodnes. Pokud jsem se v pozdější fázi svého života stal workoholik, pak jen proto, abych později nemusel pracovat,“ glosuje.

Čtěte také

S určitým poťouchlým nadhledem Zeman popisuje také svou první politickou chybu. Udělal ji prý, už když mu bylo devět:

„Když zemřel Klement Gottwald, vyjadřoval jsem svou dětskou lítost nad jeho smrtí. A dodnes si vzpomínám na ustrašený obličej učitelky, která se mnou okázale souhlasila. Když jsem se později dozvěděl, co byl Gottwald zač, hluboce jsem se za to styděl.“

Poslechněte si celé Ex libris, uslyšíte i další ukázky z knihy Miloše Zemana z roku 2005. 

Spustit audio