První podzimní víkend v Ústeckém kraji hýří kulturními akcemi – od vinobraní po food festival

23. září 2021

První podzimní víkend v Ústeckém kraji hýří kulturními akcemi. Čeká na vás třeba Jiřinková slavnost na zámku Velké Březno, tradiční Vinobraní ve Velkých Žernosekách nebo Den otevřených dílen a farem v Českém Středohoří.

Sobota 25. září

Při prohlídkách interiérů zámku Velké Březno budete moci v sobotu i v neděli obdivovat vázy s jiřinkami. Šest desítek druhů nejkrásnějších podzimních jiřin zapůjčilo specializované zahradnictví Dahlia Brzák. Začátek prohlídek je v 10 hodin, poslední začíná v 17 hodin.

Zámek Jezeří a Důl Československé armády

Květiny budou také celý víkend zdobit zámek Jezeří. Jezeří v květech je charitativní akce na podporu obnovy této barokní perly zasazené do masivu Krušných hor. Pod rukama špičkových floristů a floristických nadšenců doslova rozkvete část zámeckých interiérů. Od 16 hodin pak na akci naváže Herbář písní aneb Koncert pro přátele. Hudební dýchánek připravili mladí začínající umělci s osobním vztahem k zámku.

Velké Žernoseky zvou na tradiční historické vinobraní – už v 10:30 začíná bohatý doprovodný program. Můžete si projít historické vojenské ležení i řemeslné stánky, chybět nebudou pouťové atrakce a program pro děti.

Vinařství Velké Žernoseky

Ve 14 hodin vyrazí historický průvod, o hudební program se pak postarají vokální kvintet Hlasoplet, Ewa Farna Tribute a v 18:30 písničkář Petr Lüftner a další. O půlnoci všechno uzavře slavnostní ohňostroj. Pokud si chcete užít i koštování, pak nechte auto doma a využijte veřejnou dopravu a speciální kyvadlovou dopravu z Litoměřic.

Na vinobraní, tentokrát Svatováclavské, se můžete vypravit také do Kadaně – do tamního Františkánského kláštera. Hlavní program s ochutnáváním začne v 10 hodin a chybět nebude ani cimbálová muzika a program pro děti.

Kadaň

V sobotu od 9 do 18 hodin otevřou své brány dílny a farmy v Českém Středohoří – například farma Držovice s ochutnávkou a prodejem sýrů, včelí farma AnnKas v Dubičné, Mydlárna Bohemikus, Ateliér skla Tašov, Dílna ručního papíru Litoměřice, Biskupský pivovar u sv. Štěpána v Litoměřicích, Levandulová zahrada Anette v Klapém a Dílna lidové tvořivosti v Bechlíně – všude se dozvíte spoustu zajímavostí a leccos zajímavého, krásného anebo chutného si budete moci i odnést domů.

Přijďte přičichnout k pravěku – tak láká Archeoskanzen v Březně u Loun. Od 10 do 17 hodin můžete prožít pravěkou oslavu sklizně a podzimní rovnodennosti i archeologické experimenty.

Zámek v Pátku pak pro zájemce přichystal Poslední podzimní piknik. Od 14 hodin návštěvníky čekají ukázky vaření piva středověkou metodou i ochutnávky dříve uvařeného piva. Na programu je zasazení pátecké lípy, posezení v zahradě, hry a minisoutěže. Taneční zábava s rockovou kapelou piknik zakončí.

Pozor ale – raději si vždy ověřte, že akce skutečně proběhne a nezapomeňte na všechna potřebná protiepidemická opatření.

Neděle 26. září

Kdo z vás ví, kolik má naše země patronů a který z nich je hlavní? Který byl první a která tradice je po celá staletí neodmyslitelně spjata se svátkem svatého Václava? A kde mají na našem území počátek Mariánské poutě? To a mnoho dalších zajímavostí se dozvíte v neděli z vyprávění v zámeckém parku na Peruci v době od 10:30 do 16:30. Na procházku můžete s sebou vzít i kočárek i čtyřnohé mazlíčky.

Z představení Heda Gablerová (Činoherní studio v Ústí nad Labem)

Ústecké Činoherní studio uvádí premiéru Hedy Gablerové, jednoho z nejznámějších dramat Henrika Ibsena. Možná jste viděli vloni premiéru on-line, tentokrát to ale bude doopravdy a živě – s diváky v hledišti. Drama ženy, která fascinuje a zároveň ničí všechny kolem. Začátek představení je 26. září v 19 hodin.

Botanická zahrada v Teplicích zve na komentované prohlídky skleníků – začátky prohlídek jsou ve 14:30 a v 16:00.

Zámek Ploskovice

Zámek Ploskovice láká na komentovanou prohlídku zámeckého parku v době od 10:30 do 13:00. Dozvíte se, jak vypadal park v 18. století, jakými změnami v historii prošel či která původní flóra se dodnes dochovala. Prohlídky jsou vhodné i pro děti. Parkem vás provede botanik z Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity Pavel Zdvořák.

V Lounech na výstavišti si zase můžete prohlédnout tzv. řopík – jednu z betonových pevnůstek, které Československá republika budovala ve 30. letech na obranu proti hitlerovskému Německu. Na místě bude i dobový vojenský tábor.

A na závěr nejen sladká tečka – Food festival v Lounech na Mírovém náměstí. Od 10 do 22 hodin si můžete užít ochutnávky ze světových kuchyní i nápoje.

Stále platí – raději si ověřte, že akce skutečně proběhne a nezapomeňte na všechna potřebná protiepidemická opatření.

I Svatého Václava si v Ústeckém kraji užijete – stačí si vybrat

Na Lounsku plánují svatováclavskou prohlídku tří gotických kostelů – začíná se v 11 hodin v kostele sv. Matouše v Dobroměřicích, ve 13:30 se pokračuje v kostele sv. Jakuba Většího ve Slavětíně a v 15:00 přijde na řadu kostel sv. Václava v Černochově. Exkurzi povede historik umění Ondřej Faktor.

Zámek Stekník pořádá speciální prohlídky, věnované svatému Václavu a jeho odkazu, který v naší kultuře přetrvává do dnešních dob. Prohlídky probíhají od 10 hodin do 16:30.

Zámek Stekník přivítal první návštěvníky v nové sezóně

Den státního svátku 28. září věnují v Litvínově Svatomichaelským slavnostem. Už od 9 hodin se otevře jarmark na náměstí Míru, bude tam vyhrávat dechová Valdštejnská kapela, ve Voigtových sadech uvidíte Freestyle show s Janem Jílkem, což je mistr republiky a dokonce i světa v této disciplině. Bude pohádka pro děti, ukázka výcviku služebních psů a spousta muziky různých žánrů.

Komorní orchestr Šluknovska vás 28. září od 18:00 zve na koncert v kostele sv. Václava ve Šluknově. Koncert je věnovaný vzpomínce na kolegy, učitele a hudebníky ze Šluknovského výběžku. Dirigují Petr Richter a Patrik Engler. Jako sólisté vystoupí Aneta Šlengrová – klarinet, Helga Klinarová – housle, Petra Kalčíková – klavír a Kateřina Valešová – flétna.

Žatec, náměstí

Den svatého Václava oslaví v Žatci od 10 hodin na náměstí Svobody – čekají vás středověcí hudebníci i dobová řemesla. Od 14 hodin bude na radnici koncertovat Felix Slováček junior se soprán saxofonem a klavírista Jiří Knotte. Připravili si hudební perly klasiky, muzikálu i filmu. Dále účinkuje Žatecký příležitostní sbor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.