První letošní návštěvníci terezínské Pevnosti si vyzkoušeli vojenskou postel i stůl

16. duben 2017

Střelba z repliky nejmenšího rakouského kanónu zahájila o víkendu turistickou sezonu v Pevnosti Terezín.

Velikonočně laděný byl začátek letošní sezony v terezínské Pevnosti. Vedle kulturního programu nechyběl ani tradiční jarmark a spousta atrakcí pro děti. Návštěvníci si mohli prohlédnout, jak se žilo vojákům v 18. století.

„Většina lidí má Terezín spojený s druhou světovou válkou. My se snažíme přiblížit historii 18. století,“ říká organizátor Jiří Hofman z hnutí Terezín město změny. Návštěvníci si mohli lehnout na vojenskou postel se slamníkem nebo sednout za vojenský stůl.

Návštěvníci si mohli sednout za vojenský stůl

„Otevřeli jsme všechny expozice, lidé se dostali se do všech prostor na Pevnosti, od muzea přes podzemní chodby až po tržiště na Kavalíru 2,“ vyjmenovává Jiří Hofman a doplňuje, že areál Pevnosti je přibližně desetkrát větší než areál Pražského hradu.

Na Kavalíru 2 byla největší koncentrace lidí. Velkému zájmu, hlavně dětí, se těšila živá zvířata v malých hospodářstvích, ta bývala na každé pevnosti. Odpoledne se děti bavily s pohádkovými postavami.

„Letos se rozšiřuje prohlídková trasa, podařilo se nám opravit devět staveb,“ vyzdvihuje starostka Terezína Hana Rožcová z hnutí Ženy Terezínska. Na opravu získalo město dotaci sto milionů korun, deseti miliony se podílelo samo. Letos skončí opravy unikátního odvodňovacího systému Pevnosti Terezín.

Jak se žilo vojákům v 18. století
autor: dap
Spustit audio