První kostka cukru osladila čaj v lednu před 171 lety, navštivte muzeum v Dačicích

23. leden 2014
Česko – země neznámá

Unikátní expozici, věnovanou českému vynálezu – kostce cukru – mají v Dačicích na Jindřichohradecku. Historie sladké bílé kostky začala 23. ledna 1843. Je spjata právě s městem Dačice. Jednotlivé dějové linie se však začaly zaplétat už na počátku devatenáctého století v kulisách zdejšího zámku a později i rychle se rozvíjejícího podniku cukerné rafinerie.

Tehdy se přistěhovali na dačický zámek ke svému příteli šlechtici Karlu Dalbergovi bratři Tomáš a František Grebnerovi. Ti zde v roce 1829 založili nejprve cukrovar a později rafinerii, kterou od roku 1840 řídil ve Vídni vystudovaný drogista Jakub Kryštof Rad. Na místo ředitele rafinerie nastoupil energický čtyřicátník krátce po sňatku s paní Julianou.

A byla to právě jeho praktická žena, která se pustila spolu se svým mužem do intenzivního rozvoje a modernizace zpracování cukru v dačické rafinerii. Zatím co se Jakub Kryštof Rad soustředil na zavedení parního stroje, Juliana se zajímala o praktické využití výsledného produktu. A tak díky ní začala v rafinerii přidružená výroba cukrovinek.

Pomník kostce cukru v Dačicích

Kostkový cukr vymyslel muž, ale donutila ho žena?

A možná právě při vymýšlení nových pamlsků a náročném porcování cukrové homole se Juliana jednoho srpnového dne roku 1841 tnula do prstu sekáčkem. Ještě s krvácejícím prstem utíkala vyhubovat manželovi. Lamentovala, aby s tím nekonečným porcováním homolí něco udělal, když je tu už jednou ředitel. A hubovala zřejmě dost nahlas, nebo možná dost dlouho, protože o pár měsíců později ji manžel obdaroval bedýnkou s třemi sty padesáti kostkami cukru – s prvním kostkovým cukrem na světě!

Jakub Kryštof Rad sestrojil lis, kterým na jedno stlačení vyrobil 400 kostek. Pro tento svůj patent získal v roce 1843 ve Vídni privilegium a mohl zavést sériovou výrobu. Ovšem ani novinka v podobě bílých a červených kostek prodávaných pod názvem Čajový cukr nezachránila upadající rafinerii od krachu.

Jak lis na kostky cukru spatřil světlo světa

Jakub Kryštof Rad se roku 1846 vrátil s chotí do Vídně a po dalších šesti letech marného boje s recesí rafinerie zanikla. Ovšem vynález kostkového cukru se uchytil a šířil se po celém světě. Město Dačice je na své světové prvenství po právu hrdé a na čestném prostranství před kostelem se tak vyjímá památník v podobě cukrové kostky vytesané ze žuly.

V Dačicích můžete navštívit i Městské muzeum, ve kterém se dozvíte všechno možné i nemožné o kostkovém cukru. Muzeum je otevřeno celoročně, přesnou otevírací dobu najdete na www.muzeumdacice.cz.


Zvětšit mapu

autor: Ivan Studený
Spustit audio