První jarní víkend patří v Belgii čištění pláží. Už 15 let ho organizují tamní surfařské kluby

Plastové lahve, plechovky, rozbité hračky, ztracené pantofle, ale třeba i stará dopravní značka. To vše se po zimě povaluje v písku na belgických plážích. Tisíce lidí tak vždy o prvním jarním víkendu vyrážejí na společný úklid pobřeží. Akci ENECO Clean Beach Cup posledních patnáct let pořádají belgické surfařské kluby.

„Všechny tři naše děti dělají windsurfing, takže je pro nás důležité, aby byly pláže čisté a v moři nebyly plasty,“ vysvětluje Lisbeth, proč každý rok přichází se svými dětmi na úklid pláže v Nieuwpoortu. Její rodina je na belgickém pobřeží jako doma.

„Po prázdninách – poté, co odjedou turisti – je tu dost špíny. Teď je vysoký příliv, takže je trochu náročnější čistit pláž, ale stále je tu hodně odpadků,“ dodává.

Do čištění pláží se v Belgii zapojují tisíce dobrovolníků, často i celé rodiny

Kouřit? Nikdy!

Belgické pobřeží lemuje široká písečná pláž, místy se na ní tvoří duny. Dnes se tu prochází stovky lidí, často celých rodin, v barevných vestách, gumových rukavicích vybaveni kýbly a speciálními tyčemi na zvedání odpadků. Totéž se děje po celém belgickém pobřeží.

„V Belgii máme 68 kilometrů pobřeží, teď ho čistíme úplně celé. Každý surfařský klub dneska organizuje úklidu svého úseku pláže,“ vysvětluje jeden z organizátorů Oliver.

Dobrovolníci v barevných vestách jsou vybaveni gumovými rukavicemi, kýbly a speciálními tyčemi na zvedání odpadků

Odpadky přinášejí lidé do několik metrů vysokého koše. Aby kýbl mohly vysypat, musí nejprve vylézt po schůdkách nahoru.

Na úklid dorazila i patnáctičlenná skupina skautů. Jsou to děti ve věku jedenáct až třináct let, na které dohlíží Beno.

Čtěte také

„Je to dobrý pocit udělat něco dobrého pro komunitu. A děti se aspoň něco naučí – začnou reálně přemýšlet nad odpadky, co se válí na zemi. Například cigarety. Říkaly mi: Ty jo, nebudu nikdy kouřit! Podívej se na všechny ty vajgly na zemi. Doufám, že to na ně bude opravdu fungovat,“ usmívá se vedoucí a dodává, že jeho skupina sebrala mezi padesáti a sto kilogramy odpadků.

Pohyb a smysluplné hobby v jednom

Kromě místních na úklid dorazili i vyložení světoběžníci – Luc a Adrien pocházejí z Ameriky a Filipín. „Žijeme teď v Antverpách a přijeli jsme na úklid pláže, protože nám záleží na přírodě, na životním prostředí,“ vysvětluje Luc. „A taky máme psy – je to pro nás cvičení. Takže uklízíme a zároveň máme pohyb,“ doplňuje Adrien.

Na pláži posbírali dva velké kýble odpadků, většinou je v nich sklo, plasty nebo papír. „Myslím, že jsme inspirovali i další lidi. Koukali na nás z restaurace, jak uklízíme jejich pláž, a pak přišli za námi a začali nám pomáhat odpadky sbírat,“ raduje se Adrien.

Odpadky přinášejí lidé do několik metrů vysokého koše. Aby kýbl mohly vysypat, musí nejprve vylézt po schůdkách nahoru

„Tady na té pláži jsme poprvé, ale už jsme čistili spoustu dalších pláží po celém světě – na Kypru, Gibraltaru, ve Španělsku... Je to pro nás takový koníček, začlenili jsme to do svého života. Kdekoli na světě jsme, tam čistíme pláže,“ dodává.

Na pláži v Nieuwpoortu na konci dne nenajdete jediný papírek. Jenom tady nasbírali dobrovolníci celkem asi 500 kilo odpadu.

autoři: Zdeňka Trachtová , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související